Gå direkt till textinnehållet

”Skönt att slippa gå upp halv fyra”

”Det känns skönt att inte behöva gå upp halv fyra på morgonen och komma hem elva på kvällen”. Det säger Karin Bökman, reporter på SVT Gävledala som i dag slutar efter 40 år som journalist, de senaste 20 åren på Gävledala.

I direktsändning firades Karin Bökman av med blommor och champagne av sina kolleger.

Visste du om att du skulle firas?
– Jag hade ingen aning. Jag såg att det rörde sig i studion, men trodde att det var en tekniker som rättade till en kamera. Jag blev paff och naturligtvis glad. Kanske man skulle gå i pension oftare.

Hur känns det att sluta?
– Det känns bra, för att SVT står inför en stor teknisk omvälvning där alla ska göra allt. Man ska vara reporter, fotograf, redigerare och sedan snabbt köra tillbaka på mörka och hala vägar för att sedan snabbt publicera sig på webben. Det blir för mycket, tycker jag. Man blir inte bra på någonting. Ska man en gång sluta på SVT så är det nu.

Annons Annons

Vad ska du göra nu?
– Jag ska njuta av att inte behöva gå upp klocka halv fyra på morgonen och inte vara hemma förrän klockan elva på kvällen. Till en början ska jag bara ta det lugnt. Jag har inte planerat att åka jorden runt.

Kommer du att sakna journalistiken?
– För tidigt att säga. Jag kommer att sakna mina arbetskamrater. Under åren har jag träffat många intressanta och engagerade människor.

Vad är dina bästa minnen under de 40 år du jobbat som journalist?
– Svårt att säga. Att vara journalist är världens bästa jobb. Du får se och göra intressanta saker och fråga vem som helst utan problem. Jag har gjort roliga programproduktioner under åren, som att under en månad gå Kungsleden. Sedan är det ett begränsat nöje att intervjua stadsråd och kommunalråd gång efter gång.

Du gjorde ditt sista inslag i dag. Vad handlar det om?
– Det handlar om en konstutställning i Falun. Det känns bra som sista inslag. Roligt och positivt.

Fler avsnitt
Fler videos