Gå direkt till textinnehållet

Snart dags för robotjournalistik på Mittmedia

Mittmedia planerar att dra igång robotjournalistik, automatiskt skapade texter utifrån bland annat information om väder och trafik. Robin Govik, affärsutvecklingschef på Mittmedia, tror att den första roboten kan vara i bruk nästa månad.

Journalisten har i flera artiklar och reportage berättat om utvecklingen av robotjournalistik, som har gått i rasande tempo i framför allt engelskspråkiga länder. I september 2011 förutspådde Kris Hammond, grundare till mjukvaruföretaget Narrative Science i USA att en robotjournalist skulle vinna Pulitzerpriset år 2016, vilket Journalisten rapporterat om.

I Sverige har nyhetsbyrån Sirén länge använt sig av mjukvara för att skriva korta ingresser till dokument som skickas ut.

Nu vill Mittmediakoncernen börja med robotjournalistik på allvar.

Annons Annons

Robin Govik, affärsutvecklingschef på Mittmedia, säger till Journalisten att han räknar med att den första roboten kan vara i bruk på någon av Mittmedias tidningssajter i maj eller juni.

– I första hand tror jag att det kommer att bli fråga om väderrapportering. Det finns öppen data på SMHI man kan använda. Särskilt intressant är vädervarningar, jag tror att vi berättar om 90 procent av alla klass 1-varningar över land, säger Robin Govik.

– Vi är i en konceptfas, det är ett experiment. Vi kommer att testa det och är vi inte nöjda lägger vi ned det.

Andra områden som kan vara intressanta är sportresultat, trafikolyckor och kommunala beslut på mindre orter.

– Protokollförda beslut om till exempel bygglov på en ort med 1 000 invånare kanske vi inte har möjlighet att lägga ner resurser på att berätta om, men kan vara intressanta för våra läsare på den orten. Där kan robotjournalistiken göra nytta, säger Robin Govik.

– När det gäller trafikolyckor finns det två källor, dels information från Trafikverket om till exempel avstängda vägar, dels SOS Alarm. Västerbottens-Kuriren har redan nu en larmkarta som bygger på larm från SOS Alarm. Vi vill undersöka om det går att göra tillräckligt bra robotjournalistik för att kunna skriva notiser om sådana händelser. Det frigör resurser för att kunna göra journalistik som är fördjupande, för intervjuer och så vidare.

Tanken är att robotjournalisten plockar upp uppgifter från sajter och diarier och formulerar en journalistisk text som direktpubliceras på tidningens sajt.

Vem är ansvarig utgivare för den texten, om en dödsolycka i trafiken till exempel?
– Bra fråga. Det är förstås den ansvariga utgivaren för sajten som är ansvarig utgivare för texten, men det finns ju etiska aspekter man måste ta hänsyn till. I de här fallen jag har nämnt nu tror jag inte att det är ett stort problem. Det finns däremot vissa flöden som är svårare att ta in via en robot. Polisen har till exempel uppdateringar om händelser via sin sajt, och innehållet där är av varierande kvalitet. Vi är absolut inte mogna att lägga ut de texterna direkt på våra sajter.

Fler avsnitt
Fler videos