Gå direkt till textinnehållet

”Sparpaketet slog för hårt”

Expressens sparpaket förra året som innebar att 40 tjänster försvann har lett till en pressad situation inne på redaktionen, anser journalistklubben. Övertidskostnaderna har ökat eftersom journalisterna inte hinner slutföra arbetet under ordinarie arbetstid, och nu införs övertidsstopp.

Journalisten berättade i höstas om det stora sparpaketet på Expressen, som till slut ledde till 40 färre tjänster inne på redaktionen.

Efter omorganisationen har övertidskostnaderna ökat. Enligt flera journalister på redaktionen beror det på att man inte hinner klart arbetet under ordinarie arbetstid, vilket i sin tur beror på den stora nedbemanningen.

Ledningen har infört ett övertidsstopp måndagar-fredagar under april månad och har skruvat åt avdelningschefernas möjligheter att ta in vikarier och inköp av resor, bilder med mera.

Annons Annons

– Det är egentligen ganska odramatiskt. Syftet är att hålla nere personalkostnaderna, säger Jan Spångberg, ordförande i journalistklubben på Expressen.

– I klubben anser vi att sparpaketet har slagit för hårt. Verksamheten behöver fortfarande anpassas till den minskade bemanningen. Det har lett till vardagliga konflikter mellan chefer och medarbetare som känner att de inte får tillräckligt med tid för att göra ett bra jobb. I några fall har de konflikterna hamnat på förhandlingsbordet mellan oss och arbetsgivaren.

Det är vanligt att det tar tid för en organisation att sätta sig, handlar det inte bara om ovana?
– Utifrån de ambitioner vi har som tidning kommer det inte att funka med den här bemanningen. Konflikterna riskerar att fortsätta under lång tid. Vi tycker inte att Expressen ska sänka ambitionerna, utan att vi behöver vara fler, säger Jan Spångberg.

Elsa Falk, tillförordnad redaktionschef på Expressen, säger till Journalisten att övertidsstoppet inte är direkt kopplat till problem med den nya organisationen.

– Vi har betett oss lite extravagant under mars, och då får vi vara lite återhållsamma i april i stället. Det är fråga om att hålla hushållsbudgeten helt enkelt, säger Elsa Falk.

Var nedbemanningen för stor?
– Vi har gjort en nedskärning och är fortfarande inne i en omställningsprocess. Det är klart att det inte går helt obemärkt förbi. Men jag tycker att vi gör en jättebra insats, vi har en stark och bra redaktion som gör flera bra produkter – det syns ju inte minst i dag när vi har ett stort scoop i tidningen. [Expressens exklusiva intervju med Syriens president Bashar al-Assad, reds anm.]

Fler avsnitt
Fler videos