Gå direkt till textinnehållet

SR kritiseras för djurrättsdebatt

Vid en studiodebatt tog SR Örebro inte tillräckligt mycket avstånd från en djurrättsorganisations olagliga aktion, anser Granskningsnämnden för radio och TV.

Sveriges Radio Örebros program "Eftermiddag" sände en debatt mellan en LRF-representant och en aktivist från djurrättsorganisationen Tomma burar, som i en aktion tagit med sig höns från en gård i Örebro län.

En anmälare var kritisk till programmets utgångspunkt och utformning. Enligt anmälaren var det orimligt att LRF skulle försvara en medlems lagenliga djurhållning mot en organisation som erkänt bland annat stöld och intrång.

Granskningsnämnden konstaterar att SR har att ta hänsyn till radions särskilda genomslagskraft. Enligt nämndens praxis innebär bestämmelsen bland annat att SR måste visa varsamhet i inslag som kan uppfattas uppmana till brott eller som innebär ett förhärligande av brott.

Annons Annons

I det aktuella fallet anser en majoritet av GRN att programledarens förhållningssätt till det som Tomma burar tog upp var ”bitvist aningslöst och saknade tillräckligt avståndstagande från organisationens gärning”. SR Örebro har därmed brustit i förhållande till bestämmelsen om hänsyn till radions särskilda genomslagskraft.

Men eftersom en representant för LRF medverkade och tydligt tog avstånd från Tomma burars brottsliga verksamhet anser nämnden att inslaget inte strider mot samma bestämmelse.

Två ledamöter, Ulrika Hansson och Clas Barkman, var skiljaktiga. De ansåg att SR Örebro behandlat ämnet på ett balanserat sätt genom att de två medverkande fick lika stort utrymme och genom att programledaren inte styrde debatten åt något särskilt håll.

Fler avsnitt
Fler videos