Gå direkt till textinnehållet

SR tar in vikarier på firma – trots AD-domen

Sveriges Radio vill ta in sommarvikarier som ska jobba som programledare på egen firma. Detta trots att SR förlorade en strid i Arbetsdomstolen i mars där samma upplägg hade använts.

Linn Ohlsson-domen i AD i mars förutspåddes få stora konsekvenser för mediearbetsgivare. Domen, som du kan läsa mer om här, innebar att man inte kan låta journalister bli uppdragstagare i stället för arbetstagare när arbetsförhållandena är samma som för anställda.

Många medieföretag har satt i system att ta in journalister på egen firma när de egentligen ska erbjudas en tjänst, så kallade falsklansar eller fastlansar.

Trots att Journalistförbundet vann mot SR i AD vill Sveriges Radio nu ta in sommarvikarier som jobbar som egen firma.

Annons Annons

Enligt journalistklubben på SR har flera förhandlingsframställningar gjorts i sådana ärenden.

– Vi tycker att arbetsgivaren ska erbjuda de här personerna anställning i stället för att ta in dem på egen firma, säger Ulrika Hyllert, ordförande i SRs journalistklubb.

– Jag kan inte uttala mig om de här påstådda fallen eftersom jag inte känner till vilka de är. Vad jag kan säga är att efter AD-domen har vi nu striktat upp vårt regelverk och kommer att applicera de nya reglerna framöver, säger SRs personaldirektör Ingrid Wibom.

Fler avsnitt
Fler videos