Gå direkt till textinnehållet

Stampen får rätt till skuldavskrivning

Fordringsägarna har röstat ja i Göteborgs tingsrätt till förslaget om skuldavskrivningar för Stampen AB. (UPPDATERAD)

Ackordsförhandlingarna för Stampen AB och Stampen Local Media är klara, rekonstruktören får igenom sitt förslag på att 75 procent av Stampens skulder avskrivs, skriver GP.

För att ackordet skulle kunna fastställas krävdes att minst 75 procent av de röstande accepterade förslaget och att deras fordringar uppgår till minst 75 procent av de röstberättigade fordringarnas sammanlagda belopp, vilket alltså nu har uppnåtts. 91 procent av de röstberättigade röstade ja till rekonstruktörens förslag, med sammanlagt 98 procent av fordringarna.

Beskedet var väntat, redan innan förhandlingarna i tingsrätten hade de flesta fordringsägarna preliminärt sagt ja till att Stampen ska betala 25 procent av sina skulder. Skatteverket, som hade fordringar på 500 miljoner kronor, sade ja till förslaget i slutet av augusti.

Annons Annons

GPs klubbordförande Gabriella Mohoff tycker att omröstningen var en lättnad.

– Det känns skönt. Skatteverket hade lämnat preliminärt besked, men de hade ju kunnat ändra sig. Det var också befriande att våra före detta arbetstagare fick yttra sig i tingsrätten, säger hon.

Men även om omröstningen är klar kommer tingsrättens beslut gällande Stampen Local Media först på måndag. Under veckan ska ackordsförhandlingar för övriga bolag i Stampenkoncernen hållas.

Det är alltså inte helt klart än, men Gabriella Mohoff är positiv efter dagens förhandlingar.

– Det borde gå igenom, alla siffror säger ju det. 

I förra veckan kom besked om att en grupp västsvenska investerare har tecknat en avsiktsförklaring om att investera ”betydande belopp” i Stampen. Hur mycket och vilka investerarna är har ännu inte offentliggjorts. 

– Vi vet inte mer än det som sades i förra veckan. En grundförutsättning för investeringen är ju att ackordet ska gå igenom, säger Gabriella Mohoff.

Fler avsnitt
Fler videos