Gå direkt till textinnehållet

Stieg Larssons vän: ”Han hade inte gillat kravlistan”

(UPPDATERAD) Journalisten Kurdo Baksi gjorde tidning ihop med Stieg Larsson under flera år och blev nära vän med Millenium-skaparen. Han tror inte att Stieg hade gillat hur den nya boken lanseras av Norstedts. 

Som chefredaktör för tidningen Svartvitt blev Kurdo Baksi nära vän med Stieg Larsson medan den senare jobbade med sin Expo. Mellan åren 1997 till 2003 samarbetade de två bland annat nära med utgivningen. 

Vad säger familjen om hysterin kring nya boken?

– Jag kan inte prata för familjen, men jag kan prata för mig själv. Man måste komma ihåg att Stieg var en människa som kämpade för yttrandefriheten och för journalisternas villkor. När man ser den här internationella lanseringen som Norstedst gör nu, man tycker att journalisterna borde fått mer hjälp och service, säger Kurdo Baksi. 

Annons Annons

Baksi tror att det hade varit svårt för Stieg att hantera den kravlista som Journalisten skrivit om tidigare i dag. Enligt Expressen innehåller den två A4-sidor där man bland annat lovar att inte "sprida konfidentiell information" innan den 27 augusti.

– Nej, jag tror inte han hade gillat kravlistan. Lanseringen känns inte i paritet med vad han velat, eller hans egna intellektuella ambitioner. Det ska finnas sunda kravlistor, men extrema kravlistor är omöjliga. Det är svårt för en jorurnalist att göra sitt jobb om man inte fått läsa boken innan. 

Har du själv läst boken? 

– Nej, tyvärr. Jag har inte fått boken men jag har blivit uppringd av internationella medier under hela dagen, som vill att jag ska kommentera boken. Jag kommenterar i stället med hjälp av utdrag som publiceras på nätet i utlandet.

Har Norstedts varit i kontakt med dig och velat sätta någon munkavle?

– Nej, ingenting sådant.

Norstedts VD Otto Sjöberg var tidigare chefredaktör för Expressen. Han försvarar avtalet i en intervju med Resumé

"Det är inga konstigheter. När det är så stort intresse, även internationellt, som det är inför en sådan här lansering och det gäller upphovsrättskyddat material med ett givet publiceringsdatum så är det så här det funkar. Det gäller tv-program, filmer och böcker. När det internationella intresset är så stort, det handlar om 26 marknader, då gör vi vad som behövs för att värna det upphovsrättsskyddade materialet. Det här är enda sättet", säger Otto Sjöberg.

Journalisten har också varit i kontakt med Tulle Norling, som sköter pr-kampanjen på Norstedts.

Är det rimligt att ni styr redaktionernas publicering på ett sådant här sätt?

– Det här är inget ovanligt. När det gäller Politiken så ville de göra intervjun så tidigt som i juni och det gick inte. För oss är det också självklart viktigt att journalister som ska tala med en författare har läst boken. Alla som har en intervju med David från och med förra veckan och framåt har fått ett exemplar av boken. Eftersom den inte är släppt än har man fått skriva under ett sådant här avtal, där man bland annat förbinder sig att inte yppa något av innehållet förrän den 27 augusti, säger hon.  

Fler avsnitt
Fler videos