Gå direkt till textinnehållet

Stort sparpaket på Skånemedia

Ledningen för Skånemedia AB, där Kristianstadsbladet, Ystads Allehanda och Trelleborgs Allehanda ingår, föreslår ett sparpaket omfattande 20 tjänster, varav cirka hälften redaktionella. Förlusterna kan tömma kassan i bolaget redan under nästa år om inte ägaren skjuter till pengar. UPPDATERAD.

Annonsintäkterna för Skånemedia har rasat under 2013 och enligt den information som företaget gått ut med internt går man mot en förlust om över 20 miljoner kronor i år.

Årsredovisningen för 2012 visar att bolaget hade ett kapital om knappt 30 miljoner kronor vid årets ingång. Det innebär att om inte Skånemedia kan vända förlustsiffrorna kommer kassan att sina under senare delen av 2014, och då krävs ett ägartillskott för att kunna fortsätta driva verksamheten.

För att tackla det prekära ekonomiska läget för företaget har ledningen föreslagit ett omfattande sparpaket om 20 tjänster, varav tio redaktionella.

Annons Annons

– Jag kan bekräfta att det handlar om en större besparing med personalminskningar, men förhandlingarna pågår just nu så jag kan inte uttala mig om den exakta storleken på sparpaketet, säger Clifford Johansen, ordförande i journalistklubben på Skånemedia.

– Det kommer inte att bli några erbjudanden om avgångsvederlag eller avtalspensioner, det finns det inte pengar till. Det handlar om rena uppsägningar, och oron är förstås stor i personalen, säger Clifford Johansen.

Skånemedia ägs till 65 procent av Gota Media och till 35 procent av stiftelsen Kristianstadspress.

På de tre tidningarna arbetar sammanlagt 150 personer.

En nedläggning av Hässleholmsredaktionen på Kristianstadsbladet är uppe som förslag, skriver Norra Skåne.

”Det är hårda tider för branschen och med den strukturförändring som råder”, säger VD Johan Larsson till Norra Skåne.

Fler avsnitt
Fler videos