Gå direkt till textinnehållet

SvD startar klimatpodd

För att uppmärksamma klimattoppmötet i Paris i december och klimatfrågan gör nu Svenska Dagbladet en klimatpodd – ”SvD 2 grader”.

I december i år hålls det stora klimattoppmötet i Paris där världens stater förhoppningsvis ska komma överens om hur man gemensamt ska tackla problemet med den globala uppvärmningen. För att uppmärksamma den viktiga händelsen och klimatfrågan gör nu Svenska Dagbladet podden ”SvD 2 grader”.

Podden leds av journalisterna Peter Alestig och Jenny Stiernstedt.

Peter Alestig jobbar på SvD Näringsliv och bevakar hållbarhetsfrågor. Han har också tidigare arbetat för Sveriges Radio och är glad att han får jobba med ljud igen.

– Podden är en del i en större redaktionell satsning på klimatfrågan, säger Peter Alestig.

Han berättar att i ”SvD 2 grader” kommer alla möjliga ämnen på temat klimat och miljö att beröras, även om klimattoppmötet i Paris hela tiden är återkommande. Allt från storpolitik och vetenskap till den enskilda konsumenten kommer att tas upp.

Namnet på podden syftar på de två grader som världens temperaturökning måste hålla under det här århundradet enligt forskarnas rön.  

Varför ska man lyssna på ”SvD 2 grader”?
– För att det handlar om vår tids viktigaste fråga. Jag tror också att vi tar upp saker som kanske inte ryms i annan nyhetsrapportering, säger Peter Alestig.

Podden kommer en gång i veckan och i varje avsnitt kommer Peter Alestig och Jenny Stiernstedt börja med att tala om aktuella händelser, för att sedan gå vidare med att till exempel diskutera med gäster. Första avsnittet släpptes i söndags och gästades av meteorologen och klimatexperten Pär Holmgren.

Kändisforskaren och klimatexperten Johan Rockström medverkar också i ett eget segment.

– Rockström berättar varje gång om något ämne där vi kan ta lärdom av klimatforskningen, säger Peter Alestig.

Vad tror du själv om det stora klimattoppmötet i Paris?
– Jag tror inte att man kommer att lösa problemet men hoppas, som många andra, att det går att ta beslut som kan fungera som en stomme för klimatarbete i framtiden. 

Lyssna på "SvD 2 grader" här.

Fler avsnitt
Fler videos