Gå direkt till textinnehållet

Svensk journalist gripen i Vitryssland

Den svenske journalisten Cary Annamuradov greps i Minsk i Vitryssland i juli. Han riskerar utlämning till Turkmenistan, där han tidigare blivit fängslad och torterad.

Cary Annamuradov greps den 18 juli på flygplatsen i Minsk efter att vitryska myndigheter hörsammat en arresteringsorder från Turkmenistan. Polisen vägrar att erkänna Annamuradovs svenska medborgarskap eftersom han använt sitt ryska pass vid inresan i landet. Överlämningen till Turkmenistan ska ske inom två veckor. Det uppger Reportrar utan gränser.

I mitten av 1990-talet arbetade Annamuradov som korrespondent i Afghanistan för den ryska tidningen Nezavisimaya gazeta. Han var baserad i det talibankontrollerade området Herat och rapporterade om relationerna mellan turkmenska diplomater och talibanerna. Annamuradov avslöjade bland annat att pakistanska företrädare använde turkmenska papper som täckmantel för sina operationer i området.

När Annamuradov återvände till Turkmenistan anklagades han av myndigheterna för sex olika brott och dömdes till 18 års fängelse. I fängelset torterades han. Annamuradovs fru, som arbetade som jurist, lyckades efter tre års intensivt arbete få honom benådad. 2002 fick han konventionsflyktingstatus och beviljades asyl i Sverige där han också senare blev medborgare.

Annons Annons

”Det råder inget tvivel om att det handlar om en politiserad process från turkmenska myndigheter. Ingen journalist bör utvisas till Turkmenistan eftersom landet inte visar någon som helst respekt för oberoende journalister. Reportrar utan gränser kräver att vitryska myndigheter låter honom återvända till Sverige där han har beviljats asyl på grund av de övergrepp som Turkmenistan tidigare har gjort mot honom”, säger Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser i en kommentar.

Turkmenistan ligger på plats 178 av 180 länder i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex. Bara Eritrea och Nordkorea har sämre pressfrihet.

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler

Senaste numret