Gå direkt till textinnehållet

Svensk journalist stämmer NRK på kvarts miljon

En svensk journalist har stämt NRK på 24  000 euro. Han anser att det norska public serviceföretaget inte har betalat för den research han gjort. NRK förnekar att så är fallet. För att kunna stämma NRK kräver tingsrätten i Oslo att han deponerar 50 000 norska kronor i norsk bank.

NRK har gjort flera grävande reportage om extremistiska miljöer i Sverige och Norge. Bland annat kunde man avslöja att den militanta islamistiska organisationen al-Shabab rekryterade ungdomar vid norska och svenska moskéer.
Till sin hjälp hade de den svenske journalisten Muhammed, som vill vara anonym med tanke på att det är farligt att infiltrera militanta organisationer.

Muhammed anser att NRK inte betalat tillräckligt för den tid han lagt ner på researchen. Han uppskattar att NRK är skyldig honom 24 000 euro (ungefär 220 000 kronor) för de 24 dagar det tog att kartlägga militanta islamistiska grupper i Sverige och Norge. Han säger sig ha dokument som mejl och SMS från NRK som visar att de skickat honom på ytterligare uppdrag.
– Anledningen till att NRK inte vill betala är att de är skurkar, säger Muhammed.
NRK anser att man har betalat Muhammed för det jobb han utförde enligt det avtal som skrevs. Muhammed tycker att han gjorde mycket mer än vad som var överenskommet och skickade därför in en ny räkning. NRK anser att dessa krav är orimliga.
– Han har utfört research åt oss som vi har betalat honom för. Utöver det har han inte utfört några andra uppdrag som vi ska betala för, säger Thomas Myhr, NRKs advokat.

Muhammed har vänt sig till domstol i Norge. Men tingsrättenm i Norge har gått med på NRKs krav att han deponerar 50 000 norska kronor (ungefär 60 000 svenska kronor) för att en rättsprocess ska kunna inledas, pengar som han inte har.
– Norge har ett rättsvidrigt rättssystem. Om man driver en rättsprocess måste man ha lika villkor, samma rättigheter. Det har inte jag, säger Muhammed.
NRK anser att Muhammed inte kan bevisa att han har en fast bostadsadress i Sverige.
– NRK ifrågasätter om jag är bosatt i Sverige för att på så sätt slippa betala det företaget är skyldigt mig, säger Muhammed.
Enligt norsk rättspraxis måste den som inleder en rättsprocess i Norge, och inte bor i landet eller inom EU, deponera pengar i en norsk bank. Man vill på så sätt säkerställa kostnaden för rättsprocessen om parten förlorar eftersom det kan vara svårt att driva in pengarna om personen inte är bosatt i Norge eller i ett EU-land.

Annons Annons

Tingsrätten har underkänt de dokument Muhammed skickat in som skulle bevisa att han är bosatt i Sverige. Muhammed har bott i Sverige i över 20 år och är svensk medborgare.
– Jag har styrkt min identitet genom att skicka in mitt pass och dokument från folkbokföreningen, bevis på att jag är bosatt i Sverige och har ett heltidsjobb. Jag har bott utomlands, som alla har rätt till, men jag har all anledning att bo i Sverige eftersom mina barn finns där. Jag har bott i Sverige sedan december 2011 och har arbetat i Sverige sedan dess, säger Muhammed.

I tingsrättens dom står det att man tvivlar på att Muhammed är bosatt i Sverige eftersom han uppgett olika adresser och en c/o-adress. Muhammed menar att det är naturligt att han haft olika adresser eftersom han under lång tid arbetat utomlands för flera internationella medieföretag, men även för svenska och danska TV-kanaler.
Tingsrätten i Oslo skriver: ”Rätten finner att X inte kan bevisa att han är bosatt i Sverige, att han därmed inte har anknytning till landet och att det kan förväntas att han har sina eventuella tillgångar där som NRK kan kräva för att täcka sina rättegångskostnader.”

Advokaten Sissel Berg var tidigare Muhammeds advokat. Hon påpekar att Muhammed kan överklaga och komma in med nya bevis på att han är bosatt i Sverige.
– Då kan domstolen komma fram till ett annat resultat. Men att skicka in nya dokument kostar 5 700 kronor, säger Sissel Berg.
Rättegången inleds den 21 augusti vid Oslos tingsrätt, men eftersom Muhammed inte deponerat några pengar är det osäkert om rättegången blir av.
– Jag har redan lagt ut 45 000 kronor för att få min sak prövad. Det visar sig att endast de som har pengar kan driva en civilrättslig process i Norge. Jag tolkar det som att personer bosatta i utlandet diskrimineras, säger Muhammed.

Tingsrätten slår i sin dom fast att Norge inte diskriminerar personer bosatta i utlandet, och hänvisar till Europeiska människorättskonventionen oc h frihandelsavtalet EES som Norge har med EU som garanterar fri rörlighet av varor, tjänster, kapital och människor inom EU. Norge är inte medlem i EU.

Fler avsnitt
Fler videos