Gå direkt till textinnehållet

Svenska journalister föredrar Miljöpartiet

Miljöpartiet är det största partiet bland svenska journalister. 41 procent uppgav att Miljöpartiet är det bästa partiet, visar en undersökning från JMG i Göteborg.

Senast JMG frågade journalisterna om vilket parti de föredrog var 2005. Sedan den undersökningen har journalisternas stöd för Miljöpartiet ökat med 19 procentenheter.

15 procent av journalisterna i undersökningen stöder Vänsterpartiet. Socialdemokraterna och Moderaterna har 14 procent av journalisterna bakom sig. De övriga partierna i undersökningen får lägre siffror: Centerpartiet (4 procent), folkpartiet (7 procent), Kristdemokraterna (2 procent), Sverigedemokraterna och Feministiskt initiativ (1 procent vardera).

Undersökningen visar också att det är stor skillnad mellan kvinnliga och manliga journalister. Kvinnor sympatiserar mer med Miljöpartiet, män mer med Moderaterna och Socialdemokraterna. Miljöpartiet är starkast bland medelålders journalister(30-50 år) och svagast bland yngre (under 30 år) och äldre journalister (över 50 år). Moderaterna och Socialdemokraterna är också starkare hos journalister utan formell journalistutbildning.

Annons Annons

Bland journalister på Sveriges Radio uppger 54 procent att de sympatiserar med Miljöpartiet och på Sveriges Television 52 procent. Bland storstadsmorgontidningar och kvällspress är det 40 procent som föredrar MP, 38 procent av journalisterna på landsorten och 34 procent inom populärpress. 

I en intervju i Sveriges Televisions Rapport säger professor Kent Asp att journalisternas sympatier för Miljöpartiet gör att partiet får en gräddfil i medierna:

"Miljöpartiet granskas inte lika tufft som andra partier. De befinner sig på sätt och vis i en fredad zon när det gäller bevakningen av politik", anser han.

Undersökningen skickades ut till 2 500 journalister i september 2011. 60 procent av de tillfrågade svarade. Läs mer om JMGs undersökning här.

 

Fler avsnitt
Fler videos