Svenska tidningar mer balanserade om USA-valet

10 januari, 2017

USA-valet Svenska tidningar var mer balanserade i bevakningen av presidentvalskampanjen i USA än brittiska och italienska medier.

Det antyder en internationell studie där den svenska delen gjorts av professorn i medie- och kommunikationsvetenskap Lars Nord. Tillsammans med en italiensk och en brittisk forskare har han jämfört valbevakningen i fyra svenska nyhetstidningar – Aftonbladet, Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet och Sundsvalls Tidning – och liknande tidningar i Italien och England. Det rapporterar Kulturnytt.

Donald Trumps kandidatur ansågs generellt ha störst nyhetsvärde och fick flest artiklar, om än negativt vinklade.

Svenska tidningar hade störst andel artiklar som handlar om bägge kandidaterna.

"Det är ett ganska gott betyg. Om man till exempel skildrar en debatt har de svenska tidningarna i större utsträckning än de brittiska och italienska försökt att balansera olika åsikter", säger Lars Nord till Kulturnytt.

Här kan du ladda ner rapporten ”The Exceptional Election: Press coverage of Clinton and Trump in Italy, Sweden and UK”.

Taggar: USA

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
USA-valet

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies