Gå direkt till textinnehållet

SVT-anställd förbjuden att blogga

Per Gudmundson har förbjudits att skriva på sin webblogg under den tid han är anställd på Sveriges Television. Ledningen anser att det strider mot företagets krav på opartiskhet.

Per Gudmundson har förbjudits att skriva på sin webblogg under den tid han är anställd på Sveriges Television. Ledningen anser att det strider mot företagets krav på opartiskhet.

Per Gudmundson har drivit en webblogg där han, enligt hans egen beskrivning, experimenterat med att skriva om politik på ett mer vågat, lite elakare, lite roligare sätt än vad som är vanligt inom etablerade medier. Han är bland annat inspirerad av den amerikanske författaren och journalisten P J O´Rourkes sätt att skriva om politik.

En blogg eller webblogg är en sajt som uppdateras ungefär som en dagbok och där läsarna har möjlighet att direkt kommentera inläggen.

Annons Annons

Eftersom Per Gudmundson skulle förhandla om att förlänga projektanställningen på SVTs digitala kanal 24 tänkte han att det var bäst att berätta om sin blogg, om den stred mot SVTs regler om opartiskhet. Framför allt med tanke på den infekterade debatt som följde efter att programmet Konflikts programledare Cecilia Uddén i P1 morgon förklarat att svenska medier inte hade några krav på sig att vara opartiska när det gällde bevakningen av valet i USA och att hon sympatiserade med kandidaten John Kerry.

Per Gudmundson har på sin blogg skrivit att han skulle ha röstat på George W Bush.

Jan Axelsson, chef för SVT nyheter och samhälle, beslutade efter att ha tittat på bloggens innehåll att Per Gudmundson inte fick fortsätta skriva inlägg där, med hänvisning till att anställda på SVT ska avhålla sig från att uttala sig i offentliga sammanhang som kan medföra att företagets opartiskhet och trovärdighet kan ifrågasättas.

– Det är inte förenligt att jobba här som projektanställd eller fast anställd och ha en offentlig plats där man för fram sina åsikter om frågor som behandlas i de program man arbetar med. Per Gudmundson jobbar på Studio 24 som tar upp samma samhällsfrågor som berörs på hans blogg. Därför var beslutet enkelt, säger Jan Axelsson.

Förutom studiomagasinet Studio 24, som sänds mellan fem och sex på eftermiddagarna, håller Per Gudmundson i debattprogrammen Korseld och Pressklubben.

Jan Axelsson förklarar att det råder full yttrandefrihet på SVT, att alla medarbetare kan delta i vilken debatt de vill, men att de då måste söka tillstånd för sådana aktiviteter.

Per Gudmundson tycker SVTs beslut är logiskt och på sätt och vis rimligt.

– Men jag tillhör de som tror att tittarna, lyssnarna, läsarna genomskådat bluffen om objektivitet och opartiskhet och insett att journalisternas arbete färgas av de värderingar de har, säger Per Gudmundson.

Han förstår också att SVTs ledning är orolig för att anställda som är kända ska utnyttja sin position för att marknadsföra produkter eller sina åsikter, men påpekar att han inte är känd.

– Om jag inte får blogga på min fritid, får det då som konsekvens att jag inte får gå i demonstrationståg, vara med i ett politiskt parti, spela med i ett rockband där man sjunger politiska texter eller ge ut böcker om hyperkapitalismen? undrar Per Gudmundson med en pik riktad mot SRs politiska kommentator Björn Elmbrant som skrivit boken Hyperkapitalismen.

Efter att han på sin blogg meddelat att han inte längre kommer att skriva några fler inlägg har antalet besök mångdubblats. De senaste månaderna har han haft ungefär 5-600 unika besökare per dag. Dygnen efter att han berättade om skrivförbudet hade bloggen 5 500 unika besökare.

– Jag skulle tro att det är fler läsare på min blogg än det finns tittare på de program jag jobbar med, säger Per Gudmundson.

pj@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos