Gå direkt till textinnehållet

SVT-chefen: ”Inom ramen för avtalet”

SVT-klubben rasar för att ledningen från en dag till en annan vill införa beredskap och ändra i scheman på nyhetsredaktionen – utan att MBL-förhandla. Men SVT-chefen Ulf Johansson menar att det här faller innanför ramen för kollektivavtalet och är ett måste om SVT ska kunna leverera i pressat nyhetsläge.

Som Journalisten berättade tidigare i dag rasar fackklubben på SVT över att ledningen med omedelbar verkan vill ändra i befintliga scheman och beordra beredskap. 

– Klubben har fört fram kritiken och vi har tagit emot den. Det är inte jag som kommer att sköta förhandlingen men SVTs hållning är att de här förändringarna faller innanför ramen för kollektivavtalet. Sen får vi avvakta och se vad förhandlingen leder till, säger Ulf Johansson, chef för SVT Nyheter.  

SVT-chefen menar också att han förstår att personalen kan känna oro och irritation när det sker stora förändringar på kort tid.

Annons Annons

– Det kan jag förstå. Det händer mycket just nu på flera plan. Dels finns det en ny förväntan på vad SVT ska kunna leverera till tittarna, och vi har haft ett extremt nyhetsläge nu i höst när redaktionen har kört väldigt hårt, säger Ulf Johansson.

Att ledningen vill genomföra det här just nu är ingen slump. Som Journalisten tidigare berättat fick SVT tuff kritik efter terrorattackerna i Paris, för att man reagerade sent. Nu vill man se till att det finns en bättre beredskap på broadcast när det händer stora saker.

– Situationen är extrem nu med terrorhandlingar och terrorhot i Sverige. Då måste SVT kunna leverera. Det vi försöker göra så fort som möjligt är att ta fram en långsiktig plan så vi ska kunna göra vad som förväntas av oss. Vi vill ha en bemanning och beredskap för sådana här saker.

Fler avsnitt
Fler videos