Gå direkt till textinnehållet

SVT fälls för inslag från Trollhättan

SVTs Rapports inslag om skolattacken i Trollhättan fälls av Granskningsnämnden för formuleringar om elevernas nationalitet vid rapporteringen. Inslagen strider mot bestämmelserna om televisionens särskilda genomslagskraft.

Sveriges Televisions Rapports inslag om skolattacken i Trollhättan den 22 och 23 oktober förra året fälls av Granskningsnämnden för radio och TV.

Två anmälare anser att reporterns formuleringar om att ”väldigt få svenska barn” gick på skolan och att gärningsmannen valt bort ”helsvenska barn” var osakligt, fördomsfullt och rasistiskt.

SVT medger att reportern uttryckt sig olyckligt och förklarar händelsen med att stor tidspress rådde. De säger också i det underlag från Skolverket som användes till frågorna fanns också information om att 35 procent av eleverna i nionde klass på skolan var hade kommit till Sverige de senaste fyra åren.

GRN anser att formuleringarna ”svenska barn” och ”helsvenska barn” i det sammanhang de används i inslagen befäster fördomar i frågan om vilka som kan anses vara svenskar. Nämnden anser därför, trots att rapporteringen skett i direktsändning, att SVT inte tagit tillräckligt stor hänsyn till bestämmelserna om televisionens särskilda genomslagskraft.  

Efter kritiken mot rapporteringen från flera olika organisationer, och innan GRNs beslut, påbörjade SVT påbörjat ett internt arbete för att se över sitt språkbruk.

Fler avsnitt
Fler videos