Gå direkt till textinnehållet

SVT kritiseras för uttalande om Breivik

Aktuellt i Sveriges Television frias men kritiseras av Granskningsnämnden för att programledaren uttalat en koppling mellan Fremskrittspartiet och Anders Behring Breivik.

Den 22 juli direktsände Aktuellt ett nyhetsinslag om terrorattentaten i Norge 2011 och intervjuade författaren och journalisten Åsne Seierstad. I intervjun ställde programledaren följande fråga:

”Socialdemokraterna vann ju valet i Norge efter attentatet, men sen tycks stämningarna ha förändrats och nu sitter Fremskrittspartiet, som också var med och drev fram så att säga Breivik i den norska regeringen. Hur kommer det här sig, att ett sådant parti nu har fått den platsen i Norge med tanke på det som hänt?”

Inslaget anmäldes till GRN som konstaterar att uttalandet om Fremskrittspartiets förhållande till Anders Behring Breivik kunde uppfattas som ett ställningstagande i fråga om partiet hade något ansvar för Breviks attentat.

Annons Annons

Enligt nämnden brast inslaget därför i förhållande till kraven på opartiskhet och saklighet. Men mot bakgrund av att uttalandet var något oprecist anser nämnden inte att bristen medför att inslaget strider mot dessa krav. Nämnden väljer därför att kritisera men fria inslaget.

Fler avsnitt
Fler videos