Gå direkt till textinnehållet

SVT lämnar ut Hallsberg-material

Både tingsrätt och hovrätt dömde dem att lämna ut råmaterialet från upploppet i Hallsberg. Nu väljer SVT att inte driva ärendet vidare.

Journalisten har tidigare berättat om upploppet i Hallsberg som SVT filmat, men inte velat lämna ut råmaterialet ifrån. Även Föreningen grävande journalister har varit skarpt kritiska mot hovrättens tidigare dom.

”Det är en förtroendefråga. Av princip lämnar vi inte ut något material till vare sig polis, åklagare eller advokat. Människor som medverkar i våra program ska vara säkra på att det är vi som äger materialet och ingen annan”, säger Albert Svanberg, chef för Programetik på SVT till svt.se.

Trots det väljer företaget alltså att lämna ut opublicerat material. Bilderna är hämtade från upploppet vid Alléskolan i Hallsberg tidigare i år och visar förövarna som kastar sten mot polis och skolhus.

Annons Annons

SVT är nu oroliga att det här kan skada förtroendet.

”Jag har varit chef här i ett och ett halvt år och har redan varit med om fyra ärenden där vårt material lämnats ut efter domstolsbeslut. Oron är naturligtvis att det här ska bli vanligare”, säger Albert Svanberg.

Fler avsnitt
Fler videos