Gå direkt till textinnehållet

SVT låter granska Granskningsnämnden

Granskningsnämndens granskning av Uppdrag Granskning ska granskas. Ursäkta tungvrickningen, men precis så krångligt blir det, sedan Sveriges Television tagit initiativet till att det fällda inslaget visas och diskuteras på en internationell TV-konferens.

Granskningsnämndens granskning av Uppdrag Granskning ska granskas. Ursäkta tungvrickningen, men precis så krångligt blir det, sedan Sveriges Television tagit initiativet till att det fällda inslaget visas och diskuteras på en internationell TV-konferens.

Först begärde Sveriges Television omprövning av Granskningsnämndens beslut att fälla Uppdrag Granskning för partiskhet. Nu går SVT ett steg längre, i ivern att visa att Granskningsnämnden gjorde fel.

– Nu blir Granskningsnämnden granskad på det internationella planet, säger SVTs kanalråd Hans Hernborn.

Annons Annons

På konferensen Input 2002 i Rotterdam i maj ska ett 60-tal program visas och gås igenom.

– Varje program diskuteras och analyseras från deltagarnas olika kulturella och politiska utgångspunkter, berättar Hans Hernborn som är den som begärt att programmet ska visas i Rotterdam.

Fällningen är inte bara intressant för de svenska deltagarna.

– I många länder finns det en statlig granskningsnämnd som bedömer var gränserna går. Det finns olika system och de närmaste västländerna har väldigt olika uppfattning om vad som är sakligt och inte.

Sverige ligger normalt sett bra till.

– Vi har högt i tak, men ibland, som i det här fallet, blir det beslut som både de som arbetar i televisionen och stora delar av allmänheten uppfattar som felaktiga.

Input är en förkortning för International Public Television Screening Conference. Deltagarna är helt eller delvis allmänt finansierade TV-bolag från hela världen. Alla medlemmar i den europeiska TV-unionen EBU deltar, utom de reklamfinansierade bolagen.

Från Sverige åker Hans Hernborn, samt Hannes Råstam och Janne Josefsson som gjort granskningen av polisskotten i Göteborg.

– Jag vet inte hur stor betydelse det har för bedömningen här hemma. Men det ger mig möjlighet att få en vidgad syn på det här med granskningsnämnder i andra länder, säger Janne Josefsson.

De två första programmen om EU-toppmötet sändes i SVT den 14 och den 21 augusti. I november friades de av en oenig nämnd med siffrorna fyra mot en fällning och två för. Hela tiden har striden gällt huruvida Janne Josefssons formuleringar varit förbjudna ställningstaganden i det som på nämndspråk kallas en ”kontroversiell fråga”.

Nästa reportage sändes den 2 oktober. Där gällde det skildringen av överåklagare Björn Ericsons beslut att lägga ner förundersökningen mot poliserna. Nämnden ansåg då att Janne Josefsson sagt att ”en av polismännen avsiktligt hade avlossat ett direkt dödligt skott” mot Hannes Westberg. ”Granskningsnämnden anser att reportern härigenom tog ställning i skuldfrågan på ett sätt som inte är förenligt med kravet på opartiskhet”, skriver en på nytt oenig nämnd i sitt beslut i februari. Nu med röstsiffrorna fem för och två emot en fällning.

Janne Josefsson är mycket upprörd över fällningen.

– Det är en faktauppgift vi kommer med. Om det är att ta ställning att tala om en faktauppgift som är kontrollerad och allt, då får vi lägga ner all granskande journalistik. Jag kommer fullständigt att skita i den här fällningen. Om vi inte kan säga sanningen så kan vi sluta som journalister.

Sveriges Television meddelade redan efter två dagar att företaget skulle begära omprövning hos Granskningsnämnden. Det är enda chansen att opponera mot ett utslag man anser är felaktigt, eftersom nämndens beslut i publicistiska frågor inte kan överklagas.

– Vi hade för avsikt att komma in med en begäran i mars men förmodligen blir det inte förrän under första halvan av april, säger Hans Hernborn.

SVT vill vara säkra på att ha bästa möjliga argument, för att verkligen få nämnden att ändra sig.

– De har gjort en missbedömning – tolkat avtalet fel. Jag kan inte spekulera i varför de gör detta grova övertramp, men det är mycket allvarligt, säger Janne Josefsson.

Att fällda företag begär omprövning är mycket ovanligt. Att nämnden verkligen ändrar sig har knappast hänt.

Hans Hernborn tror inte att visningen i Rotterdam den 18–24 maj kommer att ha någon inverkan på Granskningsnämnden.

– Nej, då har förhoppningsvis nämnden redan tagit beslut om omprövning, säger han.

borge.nilsson@redakta.se

Fotnot: Besluten finns på Granskningsnämndens hemsida www.grn.se. Friandet i november 2001 har SB-nummer 459/01. Fällningen i februari 2002 heter SB074/02.

Fler avsnitt
Fler videos