Gå direkt till textinnehållet

SVT lovar förbättra jämställdheten

Eva Hamilton, Sveriges Televisions VD, medger att bolaget inte har uppfyllt planen på jämställdhet inom underhållningsprogrammen. Detta efter den senaste tidens debatt i medier om att det bara är män som är programledare i SVTs helgunderhållning.

Aftonbladet har granskat hur det står till med jämställdheten på SVT. Samtliga programledare för underhållningsprogram i SVT är män. Till Aftonbladet säger Eva Hamilton nu att: "I underhållningsprogrammen har vi fortfarande ett jobb att göra. Men vi borde ha börjat mer systematiskt och mer envist för länge sedan".

Enligt SVTs jämställdhetspolicy ska andelen kvinnor och män inom varje programkategori vara 50/50.

"På just det här området har vi missat det – jag vet inte riktigt varför", säger Helène Axelsson-Sahlin, personaldirektör på SVT till Aftonbladet.

Annons Annons

Enligt Helène Axelsson-Sahlin håller SVT på att ta fram en ny handlingsplan och jobbar aktivt med att den ska genomföras i verksamheten.

Men inom samhällsredaktionerna är det en helt annan situation. Där finns det gott om kvinnliga profiler som får chansen att leda program, vilket Journalisten skrivit om tidigare.

Fler avsnitt
Fler videos