Gå direkt till textinnehållet

SVT Plus fälls för bröstimplantat

Granskningsnämnden fäller Plus i Sveriges Televison för ett inslag om bröstimplantat. Inslaget brast både mot kravet på saklighet och på opartiskhet.

I april sände SVT Plus ett inslag om en kvinna som opererat in bröstimplantat av en typ som Läkemedelsverket och Socialstyrelsen varnat för. Kliniken som kritiseras i inslaget anmälde det till Granskningsnämnden för radio och TV.

Inslaget gav en bild av att företrädare för den aktuella kliniken vägrade ha kontakt med Plusredaktionen, något som dokumentationen visar var felaktigt. Nämnden anser att inslaget gav en så missvisande bild av klinikens inställning till att kommentera kritiken att inslaget strider mot kravet på saklighet.

Vidare anser nämnden att den kritik som riktades mot kliniken var så allvarlig att den krävde ett bemötande. Klinkens uppfattning om händelserna var känd för SVT, som ändå valde att inte redovisa denna, något som nämnden anser strider mot kravet på opartiskhet.

I inslaget påstods också att kliniken vägrade byta ut kvinnans implantat, något som var felaktigt. Nämnden anser att inslaget brast i förhållande till kravet på saklighet i den delen, men eftersom det i inslaget också framgick att kliniken erbjöd att operera ut implantaten var bristen inte sådan att den stred mot kravet på saklighet.

Fler avsnitt
Fler videos