Gå direkt till textinnehållet

SVT-text om flyktingboende prövas inte

SVT Jämtlandsnytt och Mittnytt fälls för osaklighet och partiskhet i flera inslag om ett flyktingboende. Men den del av rapporteringen som bara förekom i textform på SVTs sajt prövas inte eftersom text på SVTs sajt faller utanför det pressetiska systemet.

I inslagen som sändes under vintern intervjuades flyktingar om boendeförhållandena på en campingplats i Jämtland. Bland annat uppgav flyktingarna att rummen inte var tillräckligt uppvärmda. Men campingägaren fick inte komma till tals, trots att det funnits kontakt mellan ägaren och redaktionen. Inslagen fälls därför av Granskningsnämnden för radio och TV.

GRN anser att inslagen var partiska och osakliga, och skriver kort: ”Eventuella brister i saklighet i inslagen får enligt nämndens mening tillskrivas den påtalade partiskheten.”

Men en del av rapporteringen prövas inte av Granskningsnämnden. Mittnytt skrev på sin webbsida i januari att flyktingarna som bodde i ”kalla och eländiga stugor” på campingen snart kunde få flytta in i annat boende. Campingägaren som anmält inslagen menade att detta påstående var ”smått absurt” eftersom det då inte bodde några flyktingar på campingen, och inte hade gjort så sedan mitten av december.

Granskningsnämnden har dock inte mandat att granska textinformation på SVTs webbplats. ”Nämnden vidtar därför ingen åtgärd med anledning av anmälarens kritik i denna del”, skriver nämnden.

Text på SVT.se faller utanför det pressetiska systemet eftersom varken PO eller GRN har som uppdrag att granska det.

Fler avsnitt
Fler videos