Gå direkt till textinnehållet

SVT vill halvera lokala nyhetsinslagen

Antalet nyhetsinslag i Sveriges Televisions lokala sändningar ska halveras. Det kommer att bli förslaget från den projektgrupp som utrett nyhetsformatet i broadcast, erfar Journalisten. ”Vi borde prioritera bättre”, säger programchefen Christina Ågren (bilden).

Journalisten har tidigare berättat om arbetsmiljöproblem som följd av SVTs omorganisation på lokalredaktionerna förra året. Fler sändningar, mer webbarbete och att alla ska kunna göra allt har lett till att sjukskrivningstalen ökat och flera redaktioner har protesterat mot förändringarna. I vintras tillsattes en projektgrupp för att undersöka möjligheterna att göra om nyhetsformatet, bland annat i syfte att minska pressen på personalen.

Projektgruppens förslag, som ännu inte släppts, är att antalet genomarbetade nyhetsinslag ska halveras, från fyra-fem till två-tre, i den långa kvällssändningen på 13 minuter. Det erfar Journalisten.

I stället ska SVT Nyheter göra fler telegramnyheter till arkivbilder, samt lyfta fram vad som hänt på webben och på redaktionernas sociala medier-konton under dagen. Man ska dessutom kunna göra fler live on tape, det vill säga inslag som inte redigeras och klipps i efterhand.

SVT Västs Martin Nilsson, som sitter i Journalistklubbens styrelse, befarar att om förslaget blir verklighet kommer man att bli sämre på att spegla alla delar av regionen.

– Det blir mer av ett nyhetsmagasin än ett nyhetsprogram. Men vi har inte fått se förslaget än, säger Martin Nilsson.

Christina Ågren, programchef SVT Lokala nyheter, tycker att det är för tidigt att uttala sig om hur det kommer att bli eftersom projektet inte är avslutat och ingenting är bestämt.

– Vi har tagit upp förslaget i chefsgrupper och vill testa det. Grundtanken är att göra färre men vassare inslag. Om man generaliserar så gör vi i dag inslag på allt. Vi borde prioritera bättre. Det som vi ska göra ska vi göra ordentligt, säger Christina Ågren.

Fler avsnitt
Fler videos