Gå direkt till textinnehållet

Syriska journalister får RUG-pris

Reportrar utan gränser firar pressfrihetens dag genom att i dag dela ut pris till ett journalistkollektiv som verkar inifrån den IS-kontrollerade staden Raqqa.

Reportrar utan gränser ut delar ut årets pressfrihetspris till det syriska journalistkollektivet ”Raqqa is being slaughtered silently” (RBSS), skriver DN. Prisutdelningen och ett seminarium om journalisters villkor i Syrien hålls i dag på Kulturhuset Stadsteatern. Då kommer även den syriska journalisten Sarman Al-Jilani för att ta emot priset. Han rapporterade tidigare inifrån Raqqa, men bor nu i Tyskland efter att det blivit omöjligt att arbeta kvar i landet.

”Även utanför Syrien når IS fram med sina långa armar, det var bland annat ett mord på två av gruppens medlemmar i Turkiet, som IS lyckades lokalisera”, berättar Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser, till DN.

RBSS startades 2004 och bestod då av 17 medlemmar. Det är oklart hur många som är aktiva i gruppen i dag. Förra året fick Raif Badawi, bloggare från Saudi-Arabien, priset.

Fler avsnitt
Fler videos