Gå direkt till textinnehållet

Tecknare bojkottar Bokmässan

Beslutet att högerextrema tidningen Nya Tider får medverka på årets Bokmässa i Göteborg får hård kritik. Serietecknaren Lina Neidestam väljer att bojkotta arrangemangen.

På Instagram skriver Lina Neidestam att hon ”inte ställa upp i ett sammanhang som ger utrymme åt Nya Tider. Jag har på grund av detta valt att bojkotta mässan i år. Jag träffar gärna er läsare på andra ställen under hösten och meddelar här när det kommer nya signeringar”.

Även den feministiska tidskriften Bang har kritiserat beslutet att låta tidningen ställa ut på mässan.

”Vi tycker att det är fruktansvärt att de tillåts vara med och det är verkligen oansvarigt av bokmässan. Vi förstår inte hur de tänker,” säger Sanna Samuelsson, chefredaktör för Bang till Kulturnyheterna.

Annons Annons

Hon poängterar att det inte endast handlar om en yttrandefrihetsfråga.

”Det är såklart en moralisk principfråga men det handlar också om trygghet för både utställare och besökare. Det är inte bara någon teoretisk idé utan det handlar om säkerhet.”

Till Svensk Bokhandel säger Bok & Biblioteks VD Maria Källsson att ”Vår policy generellt är att alla måste få göra sin röst hörd oavsett åsikt. Det är själva essensen i yttrandefriheten. Men vi tillåter inte att utställarna använder plattformen på ett sätt som strider mot mänskliga fri- och rättigheter.”

Fler avsnitt
Fler videos