Gå direkt till textinnehållet

Thomas Mattsson Årets utgivare

Thomas Mattson, chefredaktör och ansvarig utgivare på Expressen, har utsett till Årets utgivare.

Priset, som delas ut för första gången, har uppkallat efter Margareta Momma.  Hon var en av Europas första kvinnliga redaktörer och känd för djärva och personliga beslut och var bland annat redaktör för Stockholm Gazette på 1740-talet.

” Det är inspirerande, så klart. Det grundar sig, hoppas jag, på Expressens mångåriga engagemang i tryckfrihets- och yttrandefrihetsfrågor, säger Thomas Mattsson till expressen.se.

Juryns motivering:

Årets pristagare vågar på ett konstruktivt sätt pröva gränserna för det publicistiska utrymmet. Han är en outtröttlig folkbildare i ansvarigt utgivarskap som i alla tänkbara kanaler förklarar sina beslut – samtidigt som han aktivt gett ökad synlighet för genmälen och klander. För ett vaket utgivarskap som berör: Årets utgivare är Thomas Mattsson, chefredaktör Expressen.

Mommapriset Årets utgivare ges till en person som genom sina handlingar bidragit till och lyft fram Sveriges unika system med ansvarig utgivare. Personen har visat att han eller hon i sitt dagliga arbete är en utgivare som tar sitt publicistiska ansvar, säkerställer ett fritt meningsutbyte och en allsidig upplysning. Därtill fattar mottagaren publicistiska beslut som utvecklar utgivarskapet och uppdraget att offentliggöra allmänna handlingar samt meddela uppgifter och underrättelser i vad ämne som helst.

 

Fler videos
Fler avsnitt