Gå direkt till textinnehållet

Timbro kritiserar Carema-bevakningen

Timbro kritiserar medierna i sin rapport om bevakningen av Carema-skandalen. 

Rapporten lades fram i går och kommer bland annat fram till att rapporteringen saknat "viktiga pusselbitar som förändrar helhetsbilden."

Enligt tankesmedjan Timbro saknas vissa sjuksköterskors bild av förhållandena på Koppargården. Dessa vittnesmål skulle ha nyanserat diskussionen, eftersom de också påtalar brister, men förnekar att det förekommit vanvård.

I rapporten hänvisar Timbro till de pressetiska reglerna: "Massmediernas roll i samhället och allmänhetens förtroende för dessa medier kräver korrekt och allsidig nyhetsförmedling. Sträva också efter att återge alla parters ståndpunkter."

Annons Annons

Och den kollektiva rapporteringen har enligt Timbro brustit i allsidighet.

"Sammantaget väcker rapporteringen frågan om medierna respekterar de egna etikreglerna. Om så inte är fallet gör journalisterna självregleringen en otjänst, vilket i förlängningen underminerar skyddet för pressfriheten i Sverige." skriver Timbro i sin rapport.

Dagens nyheter var nyhetsledande kring avslöjandena om Carema och  chefredaktör Gunilla Herlitz säger till Expressen att rapporten är partisk eftersom Cecilia Stenshamn, som gjort den, är gift med Mats Edman, chefredaktör för tidningen Dagens Samhälle som i sin tur har Caremas krishanterare som styrelseordförande.

"Ja, vi konstaterar att de kommer till samma slutsats. De två är ju gifta med varandra, så det kanske inte förvånar" säger Gunilla Herlitz till Expressen.

Fotnot: Timbro är en tankesmedja som ska bilda opinion för marknadsekonomi, fri företagsamhet, individuell frihet och ett öppet samhälle.

Fler avsnitt
Fler videos