Gå direkt till textinnehållet

”Tiotusentals svenskar undrar vad som händer”

Tomas Kvarnkullen, Expressens stringer i Storbritannien, bevakar Brexit från London. Han beskriver morgondagens omröstning som större än både ett parlamentsval och den skotska självständighetsomröstningen. 

Hur stort är medieuppbådet på plats?
– Jag har inte sett någon siffra på hur många journalister som är här men med tanke på att det här är större än ett parlamentsval och den skotska självständighetsomröstningen så får jag gissa att det kommer vara betydligt fler journalister än tidigare omröstningar. Det här är en jättegrej, de senaste dagarna har man också fått känslan av hur stort detta är i Storbritannien.

Hur går debatten i Storbritannien så här dagen innan?
– Egentligen har debatten kretsat kring samma frågor hela tiden, det som är nu precis innan folkomröstningen är egentligen upprepningar kring det. Men det som är kul är att se hur de sista desperata strategiska insatserna görs från de båda sidorna, inte minst i den stora BBC-debatten i går (tisdag). Tidigare har det varit mycket fokus på Boris Johnsson som den stora kändispolitikern, medan David Cameron inte vill vara med i debatten, i stället skickade man fram borgmästaren i London under BBC-debatten.

Vad fokuserar ni på i bevakningen just nu?
– Jag kommer att koncentrera mig på nyhetsbevakningen kring det som händer i morgon men det är klart att det är intressant hur Sverige påverkas. Tiotusentals svenskar bor i Storbritannien och många undrar vad som händer med dem nu. Hela dagen i morgon och in på fredagsmorgonen så kommer jag försöka följa det här så bra som möjligt, mest ute på fältet och bevaka vid vallokaler och tala med väljare och internationella journalister. Jag kommer att fokusera på vår live-TV bevakning som så klart är en viktig del i vår rapportering.

Vilken sida vinner?
– Från början var jag övertygad om en stanna-seger. Men det känns väldigt osäkert. Historiskt kan ju en indikering vara att den sidan som The Sun, Storbritanniens största tidning, ställer sig på brukar vinna i val. De har ställt sig på Brexit-sidan. Så ska man se det historiskt så blir det en seger för Brexit.

Fler videos
Fler avsnitt