Gå direkt till textinnehållet

Trycket ökar på Turkiet

Under helgen har fördömandena över Turkiets tillslag mot journalister och medier haglat.

Journalistförbundet uppmanar i ett brev den svenska regeringen att agera mot Turkiet och fördöma angreppen mot pressfriheten i landet.

”Alla goda krafter – stater såväl som civilsamhället – måste delta i fördömandet och nu göra allt som står i deras makt för att förbättra situationen i Turkiet”, skriver förbundsordförande Jonas Nordling i brevet till regeringen.

Journalistförbundet har också i brev till Turkiets ambassadör i Stockholm krävt att Turkiet ska respektera mänskliga och fackliga rättigheter, liksom yttrandefriheten.

Annons Annons

Utrikesminister Margot Wallström skriver i en debattartikel i Svenska Dagbladet att alla politiska och diplomatiska verktyg måste användas för att skapa en dialog med och utöva påtryckningar på Turkiet.

Journalisten Kurdo Baksi uppmanar i Journalisten nu Margot Wallström att kräva att få besöka den häktade svensk-turkiske journalisten Şahin Alpay i fängelset i Istanbul.

Sju mediechefer, tillika styrelseledamöter i Utgivarna, ställer i en debattartikel i Expressen krav på EU och Sverige att agera och ”med kraft fördöma utvecklingen i Turkiet”. Artikelförfattarna är Casten Almqvist, VD för TV4-Gruppen, Cilla Benkö, VD för Sveriges Radio, Per-Anders Broberg, VD för Utgivarna, Jeanette Gustafsdotter VD för TU, Kerstin Neld, VD för Sveriges Tidskrifter, Hanna Stjärne, VD för Sveriges Television och Christel Tholse Willers, VD för UR.

Internationella Journalistfederationen (IFJ) och Europeiska Journalistfederationen (EFJ) startar nu en kampanj för att få stopp på attackerna på medier i Turkiet. Bland annat uppmanar de att sända brev till turkiska ambassader, och skänka bidrag till Internationella Journalistfederationens säkerhetsfond.

Amnesty International har startat en namninsamlingskampanj som bland annat innehåller en uppmaning till president Erdogan att upphöra med angreppen på pressfriheten. Kampanjen stöds av IFJ och EFJ.

Samtidigt fortsätter rapporter om tillslag mot medier och journalister att komma. För drygt en vecka sedan berättade Journalisten att 34 journalister från åtta turkiska medier fråntagits sina pressackrediteringar, med hänvisning till att journalisterna ”stöder terrorism”. Enligt Bianet har ytterligare 296 pressackrediteringar nu dragits in.

Fler avsnitt
Fler videos