Gå direkt till textinnehållet

Tuff kritik mot Aktuellt efter Nya Tider-intervju

I torsdagens Aktuellt intervjuades den högerextrema tidskriften Nya Tiders chefredaktör Vávra Suk om deras medverkan på Bokmässan i Göteborg. Efter programmet är kritiken tuff från medieprofiler som kallar den ”ett journalistiskt haveri”. Aktuellt-chefen slår ifrån sig och menar att det är rimligt att Nya Tider får kommentera kritiken. UPPDATERAD

”Den som arrangerar debatter med högerextremister accepterar deras världsbild”, menar Kristina Lindquist i en krönika i DN och fortsätter:

”Aktuellts agerande kring Nya Tider är av allt att döma en perfekt storm av olyckliga tendenser – en stark ovilja att orientera tittaren, ängslighet inför allt som kan kallas för ”politiskt korrekt” och en tanke om att två sidor i en fråga (vilka sidor som helst!) på något sätt anses skapa ”balans”.

DN-skribenten är inte ensam om att reagera på intervjun. I en tweet skriver DNs chefredaktör Peter Wolodarski: ”Demokrat får debattera mot ”extremist” i Aktuellt. Programledaren fördelar ordet i opartisk anda. Lögner sprids. Vad håller SVT på med?”

Annons Annons

SvDs redaktör Hanna Österberg är också kritisk på twitter och undrar vad som hänt med public services ansvar, medan Blank Spots Martin Schibbye reagerar på att gårdagens stora nyhet om Dawit Isaak fick 30 sekunders programtid medan Nya Tider tog ”allt annat utrymme”:

Kristina Lindquist är extra kritisk till hur intervjun gick till. Inte minst kring två av frågorna som programledaren ställde: ”hur ser du på nazismen?” och ”Många kritiker säger att ni har nazistiska kopplingar”.

Om den senare frågan skriver Lindquist:

”Det är verkligen en formulering för vår tid en tid då sanning och fakta blivit obsoleta storheter, trots att frågan är strikt empirisk och går att belägga för den redaktion som tar sitt uppdrag på allvar (…) Det här är en tid då Sveriges Television gått så fullständigt vilse att de bjuder in högerextremister till ”debatt” på bästa sändningstid. Och där de medier som lyft fram Nya tiders band till nazismen oemotsagda pekas ut som lögnare. SVTs tittare lämnades på torsdagskvällen åt sitt öde med en farlig kraft som inte granskades och inte ställdes mot väggen”, menar hon.

Ulf Johansson är programchef på SVT Nyheter. När Journalisten får tag i honom på fredagsmorgonen har han ännu inte hunnit ta del av kritiken, men tycker inte att Aktuellt legitimerar nazister genom att bjuda in Nya Tider.

– Det är den klassiska kritiken för alla åsikter som är obekväma eller otäcka, i det här fallet hade vi inte uppmärksammat Nya Tider om de inte hade hamnat mitt i centrum för Bok & bibliotek-debatten. De har blivit oerhört hårt kritiserade på alla sätt och då tyckte vi att det är rimligt att de får kommentera det, säger Ulf Johansson.

Kritiker har reagerat på frågor som ”Hur ser du på nazismen?” och ”Många kritiker säger att ni har nazistiska kopplingar?”. Är inte vissa saker fakta som ni bara ska förhålla er till, som att de har nazistiska rötter?

– Det är precis så, att det finns nazistiska kopplingar bak i tiden, vilket hon [programledaren] ställde frågor om, precis som deras kopplingar till förintelseförnekare. Det finns folk som har olika uppfattningar om huruvida man ska kalla dem för nazistiska idag, eller om det är kopplingar bakåt i tiden. Jag menar att det finns belägg för att det är kopplingar bakåt och det är det vi försöker förmedla i den här intervjun, säger Ulf Johansson.

Så det är inte klart att de har de kopplingarna nu?

– Jag säger att det finns nazistiska kopplingar, framför allt bakåt i tiden, men det är inte samma sak som att man kan säga att Nya Tider idag är en nazistisk tidning. Där måste man vara väldigt noga, fortsätter Johansson.

Hade ni väntat er kritik när ni bjöd in dem?

– Jag kan förstå kritiken för hur väl vi lyckades med intervjun eftersom det alltid är svårt att göra en intervju på länk, det blir alltid mycket svårare att snabbt gå in och ställa följdfrågor. Men jag har svårt att förstå kritiken kring att vi bjuder in dem för att låta dem kommentera den intensiva kritiken som varit på senare tid.

UPPDATERING:

Efter kritikstormen som har fortsatt under dagen i medier och sociala medier, sänder Aktuellt ikväll en debatt om debatten. DNs Peter Wolodarski möter SVTs Ulf Johansson. Det meddelar programledaren Nike Nylander på Twitter.

Fler avsnitt
Fler videos