Gå direkt till textinnehållet

Turkiet förbjuder 65 kurdiska nyhetssidor

En domstol i Ankara har i dag enligt uppgift förbjudit 65 olika turkisk- och kurdiskspråkiga tidningar och webbsidor i såväl Turkiet som Irak.

Den allt tuffare situationen för pressfriheten och journalister i Turkiet har Journalisten skrivit en del om tidigare. I dag förbjöd alltså, enligt uppgift,  domstolen i Ankara 65 olika kurdiska sajter och tidningar.

Enligt författaren och journalisten Kurdo Baksi är bakgrunden att den turkiska militären bombar kurdiska PKK-ställningar i norra Irak och beskjuter kurdiska byar i syriska delen av Kurdistan.  Den turkiska militären vill därför undvika kritisk rapportering om händelserna.

– President Erdogan och regeringen vill dölja vilka konsekvenser bombningarna får i Syrien och Irak. Man vill inte få ut någon annan version av kriget än den Erdogan ger, säger Kurdo Baksi till Journalisten.

Annons Annons

I Turkiet får nyheten om de 65 bannlysta sajterna och tidningarna just nu ingen stor uppmärksamhet. Därför att de flesta TV- och radiostationerna och tidningarna i landet kontrolleras av regeringen.

– Att ens skriva om det här kan innebära problem i Turkiet. Situationen är mycket allvarlig. Bland etablerade medier är det bara tidningen Cumhuriyet som står emot just nu, säger Baksi.

Under det senaste året har antalet fängslade journalister minskat i Turkiet. Nu är Kurdo Baksi orolig för att den siffran ska börja stiga igen.

– Pressfriheten har inte varit bra i Turkiet på länge men nu är det väldigt illa även med turkiska mått  mätt. Så jag är orolig att man ska börja fängsla folk igen.

Bland några av de nu förbjudna de webbsidorna finns nyhetsbyråerna Firatnews, ANHA och Diha. Även de irakisk-kurdiska tidningarna BasNews och Rudaw har förbjudits i Turkiet tills vidare.

Fler avsnitt
Fler videos