Gå direkt till textinnehållet

Turkiet vill stämma två svenska journalister

President Erdogans ”högra hand” Abbdullah Agrali vill stämma två svenska journalister. Bakgrunden är ett öppet brev på Nyheter 24 där Agrali kritiseras för att bedriva hatkampanjer mot bland annat kurder. ”Så vitt jag vet är det första gången den turkiska regimen vill stämma två europeiska journalister”, säger Kurdo Baksi, en av de två som nu hotas av stämning.

Journalisten har i en rad artiklar rapporterat om pressfriheten som faller sönder i Turkiet. Nu verkar det som att regimens taktik även spridit sig till Sverige.

Bakgrunden är ett öppet brev på Nyheter 24 i tisdags, där journalisterna Kurdo Baksi och Murat Kuseyri, beskriver den turkiske parlamentsledamoten Abdullah Agrali som att han bedriver ”hatföreläsningar mot kurder, armenier och assyrier/syrianer”.

Efter brevet skrev, enligt Kurdo Baksi, den regimvänliga nyhetsbyrån Anadolu News en artikel där reportern påstod att Baksi och Kuseyri istället skrivit att "Agrali är Daeshs talesman".

Annons Annons

– Vi kommer vinna om det blir stämning, jag är felciterad och det kan vilken översättare som helst se. Jag känner ingen oro för mig personligen utan det som oroar mig är att Turkiet nu vill exportera sitt yttrandefrihetsförbud hit till Sverige, säger Kurdo Baksi till Journaluisten.

Agrali har gått ut i den ryska nyhetsbyrån Sputnik och sagt att han tänker stämma Baksi och Kuseyri.

– Vad jag förstår är det här första gången som den turkiska regimen vill stämma två europeiska journalister, de tror att man kan göra samma sak i Sverige som de gör i Turkiet, att man bara kan beställa rättegångar mot journalister, säger Kurdo Baksi.

Fler avsnitt
Fler videos