Gå direkt till textinnehållet

TV-avgiften kan försvinna

Kulturutskottet har klubbat igenom ett betänkande som innebär att en ny finansieringsmodell av public service ska utredas. Alliansen och socialdemokraterna är överens om att den traditionella TV-avgiften inte kommer att fungera i framtiden eftersom det nu finns så många olika sätt att se på TV.

Inför nästa tillståndsperiod för public service som börjar gälla från 2020 kommer svenskarna inte längre betala TV-avgift som är knuten till att det finns en TV-apparat i hemmet. Politikerna vill ha en ”teknikneutral och solidarisk” avgift, skriver svt.se/kultur. 

Bengt Eliasson (FP) har varit en av de pådrivande politikerna i kulturutskottet.

”I dag tar vi i och med beslutet i kulturutskottet ett stort steg mot ett avskaffande av radio- och TV-avgiften, som den ser ut i dag. Jag är mycket glad över att vi i bred enighet kan ta detta steg framåt”, säger han i ett uttalande.

Annons Annons

Han förespråkar en avgift som samlas in av Skatteverket, men som inte ska vara en skatt, för att public service-bolagen inte ska ”behöva oroa sig för att deras budget ska avgöras år från år i politiska budgetförhandlingar”.

Eva Hamilton, SVTs förra VD har pläderat för att avgiften ska gälla för TV-apparater, mobiler, datorer och läsplattor.

 

 

 

Fler avsnitt
Fler videos