Gå direkt till textinnehållet

”TV4 bränner upp sin framtid”

Jan Axelsson, journalist på TV4 i Umeå, startade Nätverket för lokal-TV som protest mot TV4s beslut att lägga ned sina lokalredaktioner. Nätverket har i morse skickat ett öppet brev till TV4-gruppens styrelse och vädjat till ledamöterna att besinna sig och tänka om. ”Vi ska inte gå i tysthet”, säger han.

Det öppna brevet till TV4-gruppens styrelse är undertecknat av 151 personer, och har publicerats i sin helhet på Journalisten.se.

Jan Axelsson som arbetar på TV4 i Umeå men det senaste året varit utlånad till Kalla Fakta och Nyheterna i omgångar, startade Nätverket för lokal-TV efter chockbeskedet den 9 april att TV4 ska lägga ner alla sina lokalredaktioner. 140 journalisttjänster försvinner i ett slag och lokaljournalistiken utarmas.

– Det är en stor sorg och vrede på redaktionerna. Det är inte bara politikerna som känner sig lurade, vi känner oss lurade. Det vi har arbetat för, med kvalitetsjournalistik och strävan mot digital utveckling var inget värt. TV4 bränner upp sin framtid. Den lokala journalistiken i TV4 har höga tittarsiffror, ofta högre än riksnyheterna. När vi lade in en blänkare med lokala nyheter i morgonsändningarna fick vi upp tittarsiffrorna, säger Jan Axelsson.

Annons Annons

Han anser att nedläggningsbeslutet leder TV4 i riktning mot de andra kommersiella TV-kanalerna TV3 och Kanal 5, som helt saknar nyhetssändningar. Samtidigt ger TV4 upp sitt viktiga demokratiska uppdrag.

– Har man en ledning som vet priset på allt men värdet på inget kommer det att gå skogen. De har fel i sin analys, och detta kommer att straffa TV4 i slutändan, säger Jan Axelsson.

Har ni något hopp om att stoppa beslutet?
– Jag startade det här nätverket för att skapa hopp. När ägare och ledning inte längre tror på fundamenten i verksamheten måste journalisterna ta upp kampen. Vi ska inte gå i tysthet. Hur skulle det se ut om 140 journalister och många vikarier försvann utan att någon försvarade den lokala demokratin och journalistiken?

Fler avsnitt
Fler videos