Gå direkt till textinnehållet

TV4 lägger ner alla lokalstationer

TV4s ledning vill lägga ner samtliga kanalens lokala nyhetsstationer. Totalt 140 tjänster kan försvinna. (UPPDATERAD)

Det kommunicerar TV4-Gruppen i ett pressmeddelande nu på morgonen.

TV4 vill avveckla de tablålagda lokala nyhetssändningarna från 21 redaktioner och i stället förstärka riksredaktionen med runt 25 fasta inrikesreportrar placerade på nio orter.

Ambitionen sägs vara att fortsätta bevaka hela Sverige för en rikspublik. Fackliga förhandlingar är inledda och beslut ska fattas efter påsk och träda i kraft i sommar.

TV4-Gruppens VD Casten Almqvist säger i en kommentar:

–- Det är ett tungt besked för medarbetarna, för den lokala journalistiken och för TV4 och Nyhetsbolaget. Men mediebranschen befinner sig i en omfattande strukturomvandling, och när vi dessutom har osäkra regulatoriska förutsättningar måste vi prioritera. Vi lägger i dag närmare hälften av våra nyhetsresurser på lokal-tv, det är inte hållbart framöver.

Målet är enligt Almqvist att kunna satsa mer resurser på nyhetsbevakningen på digitala plattformar och nyhetssändningarna klockan 19 och 22.

Viveka Hansson, programdirektör för nyheter och samhälle:

– Lokalredaktionerna runtom i landet har med stort engagemang levererat högkvalitativ nyhetsjournalistik och jag känner med alla de duktiga journalister som nu drabbas. Tyvärr är det här nödvändigt för att vi ska kunna göra relevant journalistik också i framtiden.

Nyhetsbolagets VD Åsa Tillberg säger i en kommentar att beslutet att lägga ner lokalnyheterna ur ett publicistiskt perspektiv är "ytterst beklagligt":

– Nedläggningen av lokal-tv är ett hårt slag för Nyhetsbolagets alla medarbetare runtom i landet. Jag kan inte nog uttrycka min uppskattning för den höga journalistiska nivå som lokal-TV lyckas leverera med begränsade ekonomiska resurser.

De orter som enligt förslaget kommer att ha journalister kvar är Falun, Göteborg, Jönköping, Linköping, Luleå, Malmö, Skövde, Umeå och Östersund.

Redaktionerna i Gävle, Halmstad, Kalmar, Karlskrona, Karlstad, Norrköping, Skellefteå, Sundsvall, Trollhättan, Uppsala, Västerås, Växjö och Örebro läggs ner.

Fler avsnitt
Fler videos