Gå direkt till textinnehållet
Marcus Noterius, TV4.

TV4s Marcus Noterius i Sveriges mästerkock VIP: ”En enorm utmaning”

Ikväll har Sveriges mästerkock VIP premiär och bland deltagarna finns TV4s reporter från Östersund, Marcus Noterius. ”Jag är kanske bättre på att äta än att laga mat”.

Marcus Noterius brukar synas i Nyhetsmorgon i TV4, ofta i inslag där han utmanar sig själv med olika sorters kraftprov. Det kan handla om att göra en eskimåsväng i kajak eller polisskolans simtest. Nu är det dags för ett annat kraftprov – att laga mat på tid i programmet Sveriges mästerkock VIP.

Är du bra på att laga mat?

– Svaret på den frågan är väl nja, och det var en av anledningarna till att jag funderade i flera månader innan jag tackade ja. De sa att man skulle ha en passion för mat, och visst, det har jag. Kanske ännu mer att äta än att laga. Jag funderade på om jag hade tillräckliga grundkunskaper. Men efter en dialog med mina barn som pushade mig och sade: ”Men pappa, vad är det värsta som kan hända? Det är kanske inte din matlagning de tar med dig för, det är din personlighet.” Då kände jag – vi kör.

Annons Annons

Varför tror du att de ville ha med dig?

– Det måste du fråga TV4 om, men det kan kanske handla om den uppmärksamhet jag fått framför allt för inslagen i Nyhetsmorgon.

Du tänkte aldrig att det kunde skada din roll som journalist?

– Tvärtom. Det är en sak jag funderat på genom åren när jag gjort inslag i Nyhetsmorgon som är lite mer lättsamma, som jag varvar med att göra granskningar och nyhetsreportage, jag kommer närmare folket. Jag får väldigt mycket nyhetstips när jag varit med i Nyhetsmorgon. Folk känner igen mig, det har lättare att prata med mig även i nyhetsjobben. När jag är ute på jobb kan det komma fram brandmän och poliser. Man river murar mellan journalister och allmänheten, tycker jag.

Deltagarna i Sveriges mästerkock VIP.

Vad tyckte du var roligast under inspelningen?

– Jag älskar ju själv programmet och följer det slaviskt. Jag tyckte det var häftigt att bara få vara i det här köket som man sett på tv. Jag kan tycka att det är svårt att laga mat, men här skulle man dessutom göra det på tid. En enorm utmaning. Men jag gillar att utmana mig själv och gå utanför min komfortzon. Det var nästan roligare än jag trodde. Gemenskapen med deltagarna var fantastisk, trots att vi var kombattanter så pushade vi varandra.

Vad var svårast?

– Det var mycket som var svårt. Att laga alla de här maträtterna, där vissa är mer avancerade än andra, men framför allt att laga mat på tid. Och värdera och prioritera – om du har 50 minuter på dig, vad måste du börja med då? Det tyckte jag var jättesvårt.

Favoriträtt?

– Min favoriträtt är färsbiffar, till det har jag en ganska god kantarellsås, pressad potatis, inlagd gurka och rårörda lingon. Den brukar gå hem. Den kör jag ganska ofta när jag har någon bjudning. Min repertoar är inte så stor men jag har några rätter som jag klarar av.

– Jag har fått ett helt annat intresse för matlagning efter det här. Jag har tidigare varit lite dålig på att göra saker från grunden, köpt färdiga såser och så. Nu har jag börjat göra det lite mer, det är en följdeffekt av att jag varit med i programmet.

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos