Gå direkt till textinnehållet

Twitter censureras i Turkiet

Det amerikanska företaget Twitter samarbetar med turkiska regeringen och stänger på begäran av regeringskritiska twitterkonton som sprider material som bryter mot turkisk lagstiftning.

Frilansjournalisten Tomas Thorén, som är bosatt i Istanbul, har träffat flera aktivister i Turkiet som berättar att det har förts samtal mellan turkiska regeringsrepresentanter och medarbetare vid Twitters huvudkontor i San Fransisco och Europakontoret i Dublin.

Enligt Tomas Thorés källa ska det handla om ”ett samförstånd om att Twitter i fortsättningen gick med på att censurera kritiskt material på begäran av Turkiets regering”, enligt sverigeradio.se.

Censuren av twitterkonton har skett framförallt i samband med attacker som det blodiga gisslandramat i april då en turkisk åklagare dödades och självmordsattacken i Suruç som krävde 32 människors liv.

Annons Annons

Gürkan Özturan, IT-aktivist och medlem I Piratpartiet både i Turkiet och i Sverige, säger att det är relativt enkelt att ta sig runt censuren genom att använda sig av en såkallad VPN-service, men han är ändå besviken över att Twitter vikt sig för Turkiets påtryckningar.

 

 

Fler avsnitt
Fler videos