Gå direkt till textinnehållet

Ukrainakrisen stoppade EFJ-mötet

Det är den eskalerande Ukrainakrisen som gör att Europeiska Journalistfederationen EFJ tvingas stoppa det planerade årsmötet i Moskva i juni. Det säger EFJs ordförande Mogens Blicher Bjerregård (bilden).

Som Journalisten berättade på måndagen har EFJ tvingats backa från beslutet att hålla årsmöte i Moskva den 6-7 juni. Enligt de uppgifter som fanns då handlade det om att inte alla deltagarna kunde garanteras visum. Men förklaringen är enligt EFJs ordförande Mogens Blicher Bjerregård att de ryska och ukrainska journalistförbunden i och med den eskalerande krisen anser att de inte längre kan arrangera årsmötet.

– De har meddelat mig att de inte kan stå som arrangörer för årsmötet på grund av den svåra situationen i båda länderna, säger Mogens Blicher Bjerregård till Journalisten.

Den 27 mars beslöt EFJ att hålla fast vid planen att ha årsmötet i Moskva i juni, bara två veckor senare tvingas man backa från det. Vad har hänt under den tiden?
– Läget i Ryssland och Ukraina har eskalerat och det har gjort att förutsättningarna har förändrats. För mig har det varit viktigt med säkerheten för deltagarna och att vi ska kunna samla hela Europa på årsmötet. Inget av detta kan längre garanteras, därför måste vi ändra planerna.

Annons Annons

Vad händer nu?
– Enligt stadgarna kan årsmötet hållas när som helst under året och lyckligtvis är det inte val av ny styrelse – den väljs var tredje år. Vi kommer att fatta ett beslut om var och när årsmötet ska hållas så snart som möjligt.

Fler avsnitt
Fler videos