Gå direkt till textinnehållet
Daniel Andersson och Emil Hellerud från Kalla fakta gjorde Årets granskning.
Foto: Tor Johnsson

Undercover i trollfabriken frias av Granskningsnämnden

GRN Kalla faktas program Undercover i trollfabriken frias av Granskningsnämnden. Inslaget anmäldes av bland andra Myndigheten för psykologiskt försvar och Sverigedemokraterna.

Programmen, som sändes i TV4 i maj, där en journalist under täckmantel tog anställning på mediekanalen Riks och på Sverigedemokraternas kommunikationsavdelning och filmade med dold kamera, anmäldes av bland andra SD och Myndigheten för psykologiskt försvar (MPF).

Granskningsnämnden bedömer att Kalla faktas beskrivningar av anonyma trollkonton på sociala medier, som var kopplade till SDs kommunikationsavdelning, var sakligt framställda.

Det fanns också grund för att innehållet som delades kunde utgöra desinformation.

Annons Annons

Nämnden friar även när det gäller MPFs anmälan. Varken uttalandena från myndighetens medarbetare eller det myndigheten anfört i övrigt gör att programmen strider mot kravet på saklighet.

Det ingår inte i myndighetens uppgift att pröva omständigheterna kring tillkomsten av ett program eller reportrars arbetsmetoder. För TV4 finns inte något krav på opartiskhet. Anmälningar om att programmen var vinklade och partiska till nackdel för SD har därför inte bedömts av nämnden.

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos