Gå direkt till textinnehållet

Ungern ifrågasätter Aftonbladets rapportering

Ungerns regering gillade inte Aftonbladets rapportering om ungerskt polisvåld mot flyktingar. Inrikesministeriet beskyller reportagen för att inte vara faktabaserade.

I ett reportage publicerat i söndags berättar Aftonbladets reporter Staffan Lindberg och fotograf Andreas Bardell om hur flyktingar uppger att de misshandlas och torteras av ungersk gränspolis. Uppgifterna stämmer överens med vad Läkare utan gränsers representant på plats sett.

Ungerns regering reagerade skarpt på reportaget, berättar Aftonbladet. I ett uttalande på måndagen skrev det ungerska inrikesministeriet att man ”kategoriskt tillbakavisar de okontrollerade påståenden om att ungerska polismän skulle ha misshandlat migranter”. Där stod även att ”ingenting hindrar artikelns författare Staffan Lindberg att göra faktabaserade rapporter på olika platser i Ungern. Han har inte gjort det, och det var upp till honom.”

Det senare nyanserades sedan till att ”en mångsidigare och mer omfattande framställning av den aktuella situationen skulle nog bidra till den svenska medierapporteringens tillförlitlighet”.

Annons Annons

Staffan Lindberg skriver själv om händelsen i en kolumn.

”Vi hade, bokstavligen, kunnat gjort dussintals intervjuer med migranter som alla vittnat om samma våld. Ändå går vi inte i god för någon sida. Och självklart lät vi ungerska myndigheter svara.

Det är ett reportage gjort i enlighet med vedertagna journalistiska metoder”, skriver han bland annat.

Fler avsnitt
Fler videos