Gå direkt till textinnehållet

Unionen tecknade nytt kollektivavtal

Unionen och Almega har tecknat nytt kollektivavtal. Fackförbundet fick dock inte igenom sitt krav på flexpension, en fråga som Unionen tänkte gå ut i strejk för.

Unionen och Almega har tecknat ett ettårigt avtal inom områdena IT och Telekom som ger en löneökning på 2, 2 procent, i nivå med industrins avtal. Men frågan om flexpension tvingades förbundet släppa. Unionen ville ha ytterligare avsättningar till pensionen och möjlighet att gå i pension på deltid.

” Vi fick inte igenom flexpension den här gången men vi stod emot försämringar i avtalen. Det är en viktig signal medlemmarna skickar till Almega inför framtiden,” säger Unionens förhandlingschef Niklas Hjert i ett pressmeddelande.

Unionen varslade om strejk för att få igenom kravet på flexpension, som bland annat skulle ha berört SVT som Journalisten tidigare skrivit om. Almega tog frågan till Arbetsdomstolen eftersom arbetsgivarorganisationen anser att det råder så kallad fredsplikt i pensionsfrågor, och att varslet därför var ogiltigt. Arbetsdomstolen gick på arbetsgivarnas linje och strejken avblåstes.

Annons Annons

Frågan om flexpension skjuts nu på framtiden.

 

 

 

Fler avsnitt
Fler videos