Gå direkt till textinnehållet

”Uppdragsjournalistik är lokaljournalistik”

”Uppdragsjournalistik är ett område som vi ser växer”, säger Erik Norberg, VD på Mitt i, om att redaktionen krymper medan antalet uppdragsjournalister på tidningen ska öka.

Mitt i:s VD Erik Norberg vill inte gå med på att man med den senaste organisationsförändringen bantar redaktionen med 13 personer, som Journalisten berättade igår.

– Det är inte en besparing, vi har fortsatt en organisation som i sin helhet är ungefär lika stor. Det som är korrekt är att den del av redaktionen som inte jobbar med uppdragsjournalistik blir mindre än tidigare.

Redaktionen krymper ju från 73 till 60 tjänster.

Annons Annons

– Det beror på vad du definierar som redaktionen. Om du tar bort den delen som arbetar med uppdragsjournalistik, är det rätt. Men då tar du bort den del som också rapporterar till ansvarig utgivare.

– Uppdragsjournalistiken är fortfarande lokaljournalistik, men den sker på uppdrag av en kommersiell aktör, menar Erik Norberg.

Erik Norberg betonar att förändringarna på Mitt i är omfattande och berör både redaktionen och försäljningsavdelningen.

– Vi tror att den här storleken på redaktion och de nya arbetssätt vi initierar är anpassade till de förutsättningar vi har framöver.

Att redaktionen krymper till förmån för uppdragsjournalistik har koppling till det ”mer utmanande ekonomiska läge” Mitt i har i dag jämfört med för två år sedan, vilket bolaget gått ut med tidigare, säger Erik Norberg.

– Det är en realitet som påverkar. Uppdragsjournalistik är ett område som vi ser växer. Därför ser vi en möjlighet att när vi har den här kompetensen ta tillvara på den i största möjliga mån. Att kunna ge det som en möjlighet att jobba med uppdragsjournalistik i stället för att bara dra ner på organisationen.

Enligt journalistklubben är det många frågor hos de anställda just nu om vad uppdragsjournalistiken innebär rent konkret. När får de svar?

– Det arbetet pågår. Vi har avsatt väldigt mycket tid för att besvara frågor, både i grupper och i enskilda möten.

– Sedan måste den pågående organisationsförhandlingen bli klar innan man kan svara på alla frågor. Vi måste se vilka som har intresse för de olika tjänsterna, vilka hamnar där? Både vilka individer och vilka kompetenser. Det kommer att klargöra en del frågor.

Fler avsnitt
Fler videos