Gå direkt till textinnehållet

Uppmanade att gilla SVT på FB – nu fälls företaget

”Gilla SVT Nyheter Stockholm på Facebook för att få dina regionala nyheter snabbare.” Det sade programledaren för SVT Nyheter Stockholm i ett inslag. Nu fälls företaget av Granskningsnämnden för otillbörligt kommersiellt gynnande – och SVT kan tvingas betala 25 000 kronor i straffavgift.

Det var i SVT Nyheter den 30 december förra året som inslaget sändes. I början av det aktuella inslaget visades underkroppen på en person som gick uppför en trappa bärandes på vad som ser ut som ett kamerastativ. Därefter visades SVT Nyheter Stockholms Facebookkonto i en mobiltelefon med den sociala medieplattformens karakteristiska layout, utan att plattformens logotyp syntes i bild.

Samtidigt som dessa bilder visades hördes en person säga följande:

”Gilla SVT Nyheter Stockholm på Facebook för att få dina regionala nyheter snabbare.”

Annons Annons

Det här menar nämnden strider mot regeln att reklam i public service inte på ett otillbörligt sätt får gynna kommersiella intressen (5 kap. 5 § radio- och tv-lagen).

”Nämnden konstaterar vidare att det måste, i enlighet med vad som har uttalats i tidigare avgöranden, vara möjligt för programföretagen att vara aktiva på olika plattformar och sociala nätverkssidor och att även hänvisa till dessa i programverksamheten. Omnämnandet av de olika sociala medieplattformarnas namn i kombination med exponeringen av deras karaktäristiska layouter och uppmaningarna att ”gilla” och ”hänga med ut” till SVT Nyheter Stockholms konton gick dock (…) utöver vad som kan accepteras med hänvisning till informations- och underhållningsintresset. Inslaget strider därför mot bestämmelsen om otillbörligt kommersiellt gynnande”, skriver nämnden i beslutet. 

Fler avsnitt
Fler videos