Gå direkt till textinnehållet

Upproret har lett till ökad samverkan

Bemanningsupproret En samarbetsgrupp har bildats mellan anställda på olika bemanningsföretag efter bemanningsupproret i början av november.

På Aftonbladet signalerar ledningen om förändrade rutiner och öppnar för en dialog om användandet av bemanningsföretag med facket (se artikel här intill), och på några andra me­dieföretag har samtal inletts. Bemanningsupproret har dock inte lett till några konkreta effekter för bemanningsanställda. Ännu. För de journalistklubbar Journalisten pratat med har upproret ändå varit viktigt.

– Det är positivt att frågan om bemanningsanställdas villkor får uppmärksamhet, och det har lett till att det förs vissa samtal. Bland annat har vi startat en samarbetsgrupp mellan anställda på olika bemanningsföretag, säger Katarina Lind, ordförande för journalistklubbens sektion på bemanningsföretaget Mittmedia Kompetens.

Huruvida upproret eller det utökade samarbetet kommer att leda till några förändringar vill hon inte spekulera i.

– Förutsättningarna ser väldigt olika ut för oss i Mittmedia och för bemanningsanställda i Stockholm och genom gruppen har vi kunnat börja dela med oss av våra erfarenheter och ta hjälp av varandra.

På Bonnierägda Marieberg Media uppger journalistklubbens ordförande Gustav F Andersson att man avvaktar reaktioner på upproret och på klubbens inlägg på Journalistens debattsajt.

– Det är ju egentligen inte vårt företag som håller i den här frågan, utan kundföretagen, det vill säga tidningsledningarna, säger Gustav F Andersson.

På Kompetens i Skåne har man inlett samtal med HD/Sydsvenskans ledning om villkoren för de bemanningsanställda.

– Det är ingen förhandling, utan det handlar än så länge om just samtal. Däremot har vi ju kontinuerligt förhandlingar med arbetsgivaren om villkoren för våra medlemmar, om allt från att vi ska ha samma kameraersättning som de som är anställda av HD/Sydsvenskan, till hur behovsanställningar utnyttjas och orimligt snabba omställningar från kvälls- till dagpass, säger Karin Arbsjö som sitter i styrelsen för journalistklubben på Kompetens i Skåne.

Hon anser att avsikten med bemanningsupproret var att sätta fokus på att de dåliga villkoren och de låga lönerna för bemanningsanställda skadar inte bara de anställda utan också tidningarna.

– Det här är en ohållbar situation för oss och för journalistiken, säger Karin Arbsjö.

Fler avsnitt
Fler videos