Gå direkt till textinnehållet

Uppsägningarna kostade 12 miljoner

Uppsägningarna av åtta journalister från Dagens Nyheter 2013 utanför turordningsreglerna har kostat företaget drygt tolv miljoner kronor. Det står nu klart efter en förlikning.

DN sade 2013 upp tio journalister varav åtta utanför turordningsreglerna. Journalistförbundet drev de åtta fallen till Arbetsdomstolen där den första muntliga förberedelsen hölls i mars i år. Nu har parterna kommit överens om en förlikning och Journalistförbundet har dragit tillbaka stämningen i AD.                  
Förlikningen innebär att de åtta uppsagda journalisterna får sammanlagt 4,2 miljoner kronor av DN. Inklusive sociala avgifter blir kostnaden för DN drygt sex miljoner kronor. Dessutom har de åtta journalisterna fått lön under den arbetsbefriade uppsägningstiden.

De totala kostnaderna för DN blir drygt tolv miljoner kronor för uppsägningarna. Det inkluderar inte kostnaderna för processen.
– Klubben uttalar sig inte om enskilda uppgörelser. Det vi kan säga är att uppgörelserna varit fördelaktiga för företaget. Alternativet, att fortsätta processen i AD och ha ett pågående projekt utan vettiga arbetsuppgifter är mycket dyrare. Dessutom hade DNs rykte skadats ytterligare. Man ska också komma ihåg att det som kostat mest i den här affären är det mänskliga lidandet. Människor har mått fruktansvärt dåligt, säger Anders Forsström, ordförande i journalistklubben på Dagens Nyheter.
Journalisten har varit i kontakt med flera av de uppsagda journalisterna. En av dem är Eva Lundqvist, som hade arbetat på DN i 27 år när hon blev uppsagd.

– Att behöva sluta på ett jobb efter 27 års prickfri anställning på det sätt som jag gjorde är hårresande. Ingen chef hade heller något att säga när jag gick ut genom dörrarna, tyvärr samma sak med en del arbetskamrater. Den rädsla som verkar sprida sig i arbetslivet finns också på en dagstidning som DN, som ju gärna granskar och har synpunkter på andra företags arbetsmiljö, säger Eva Lundqvist till Journalisten.
–Det är tack vare DNs journalistklubb och deras starka engagemang som vi lyckades komma till en uppgörelse. Jag är också övertygad om att Magnus Jansons återkomst som personalchef har inverkat positivt. Nu kan jag äntligen lämna DN bakom mig, säger Eva Lundqvist.

Fler avsnitt
Fler videos