Gå direkt till textinnehållet

UR hyllade S-förslag – men frias av GRN

Utbildningsradions Lilla Aktuellt föreföll i ett inslag ta ställning för ett S-förslag om skolan. Granskningsnämnden anser att inslaget brast i kravet på opartiskhet, men samtidigt anser nämnden att inslaget inte stred mot kravet på opartiskhet.

I ett inslag i Lilla Aktuellt i februari presenterades ett socialdemokratiskt förslag som ska göra det billigare att ha barn i förskolan. Inslaget var på teckenspråk och en pålagd röst sade:

”De flesta barnen i Sverige går ju i förskolan. Men det finns familjer som inte har råd att ha sina barn där. Men nu har det kommit ett förslag från Socialdemokraterna att förskolan ska bli billigare så att fler barn kan få möjlighet att gå där. Det kan nämligen hjälpa barnen att bli bättre på sitt språk och lära sig umgås med andra barn på ett bra sätt.”

Inslaget anmäldes till Granskningsnämnden av personer som ansåg att det var partiskt och tog ställning för Socialdemokraterna och för att man bör ha sina barn på förskolan.

Annons Annons

Granskningsnämnden konstaterar att genom det sätt som nyheten om förslaget presenterades kunde det framstå som om UR tog ställning för det politiska förslaget.

”Inslaget brast därmed i förhållande till kravet på opartiskhet. Bristen kan dock inte anses vara så allvarlig att den medför att inslaget strider mot kravet på opartiskhet”, skriver Granskningsnämnden som alltså kritiserar men friar inslaget.

Fler avsnitt
Fler videos