Gå direkt till textinnehållet

Urban Hamid: ”Kräv inte exklusivt material”

I morgon ordnas en debatt om frilansar som levererar utrikesmaterial till svenska medier. Ofta får de dåligt betalt och tar stora risker då de bevakar konflikter. Frilansen Urban Hamid anser att uppdragsgivarna ska sluta med att kräva exklusivt material.

Försämrad ekonomi har gjort att många redaktioner har tvingats dra in på utlandsbevakningen. Ofta ersätts korrespondenterna med stringers eller frilansar som mot dålig betalning och risker ska bevaka konflikter.

Urban Hamid är en av de frilansjournalister som kommer att delta i debatten på Bistro Barbro i Stockholm på onsdagen. Han har lång erfarenhet av att bevaka konflikter i världen: Irak, Afghanistan, den arabiska våren och nu senast konflikten i Syrien.

Han har ibland funderat på att lägga av att bevaka konflikt runt om i världen eftersom ersättningen ofta är så låg att det är svårt att få resorna att gå runt ekonomiskt.

Annons Annons

– Att göra reportage i andra länder är tidskrävande och innebär höga omkostnader. Ofta kräver uppdragsgivarna exklusivitet. Det är inget problem för mig, men då kräver jag att de betalar alla omkostnader och ger mig en lön, vilket inte är fallet. Det innebär att jag måste var borta flera veckor för att resan ska gå runt, säger Urban Hamid.

Dåligt betalt gör också att frilansen tummar på säkerheten för att spara pengar, påpekar han. Det kan rör sig om att bo på ett billigare hotell som inte är lika säkert eller välja bort den chaufför som har mest erfarenhet och är medveten om säkerhetsriskerna.

– Jag är säkerhetsmedveten och tar alltid en kalkylerad risk. Jag är orolig för de unga och oerfarna som tar en för stor risk för att kunna få det spektakulära som redaktionerna vill ha.

Vad ska då göras för att frilansar ska få bättre betalt?
– Bra fråga. Jag tycker att det initiativ som Reportrar utan gränser och Mälardalens frilansklubb nu tagit är en början, att det blir en dialog. Det är svårt att som enskild frilans ställa krav eftersom uppdragsgivarna då anser att man är besvärlig. I en debatt kan vi väcka frågan på ett annat sätt.

Arbetsgivarna säger att de inte har råd att betala på grund av dålig ekonomi. Har du förståelse för det?
– Jag tycker att det är viktigt att arbetsgivaren inte skyller på dålig ekonomi. Egentligen är det en demokratifråga. Vad blir det kvar om inte vi är ute på fältet och bevakar? Ska det bara bli telefonintervjuer? Ibland har jag funderat på att lägga av, och jag är inte unik, säger Urban Hamid.

 

När: Onsdagen den 29 maj klockan 18.00.
Var: Bistro Barbro, Biobaren, Hornstulls Strand 13 i Stockholm.
Panel: Per Eurenius, utrikeschef Sveriges Radio.
Jesper Bengtsson, chefredaktör OmVärlden.
Urban Hamid, frilans.
Anna Roxvall, frilans.
Carolina Jämsby, frilans.
Martin von Krogh, frilansfotgraf.
Arrangörer: Reportrar Utan Gränser och Mälardalens frilansklubb.

Fler avsnitt
Fler videos