Gå direkt till textinnehållet

Utlasad efter nio år

Magnus Nilsson har jobbat på SVT sedan 2008. Nu blir han utlasad – efter att ha sagt nej till chefernas förslag att byta fack till Unionen. ”Det finns en anställningsfobi”, menar fackklubben.

De otrygga jobben inom public service har debatterats i många år. Och inte upphört. I höstas berättade Journalisten om Desirée Kemi-Wikzén, som fick en tillsvidareanställning efter 10,5 år på SVT Umeå – och efter att hon gått ut i medier.

Även Magnus Nilsson har i många år jobbat åt SVT i Umeå, där han varit en uppskattad medarbetare på framför allt konsumentprogrammet Plus. Han har varit vikarie, bemanningsanställd, programanställd och visstidare. I fem år hade han samma tjänst, som inslagsproducent på Plus.

De senaste åren har han jobbat inom allmän-TV i Stockholm och Göteborg. I vintras sökte han en tjänst på omgjorda Plus, där han alltså har fem års erfarenhet. Han fick som svar att det inte gick eftersom han skulle lasas ut till sommaren.

Annons Annons

Under våren har han jobbat på SVT Opinion, på ett kontrakt som går ut sista maj. Vad som händer sedan vet inte Magnus Nilsson, men hans gräns är nådd. Han har inte lust att följa en Umeåchefs råd att byta fackförbund till Unionen för att få ett års programanställning till.

– Vad skulle det leda till? Någonstans får man sätta ned foten, känna att man har någon slags stolthet.

Nio år utan trygghet har påverkat Magnus Nilssons vardag negativt, med en dotter att försörja och svårigheter att få bostadslån. Men han är absolut inget offer, betonar han.

– Jag hade inte fortsatt om jag inte hade tyckt att jobbet var jävligt kul. Men personalpolitiken sköts på ett uselt sätt. Det som är jobbigt är ju att jag är kär i SVT men att SVT inte besvarar kärleken. Att de hela tiden försöker hitta nya kryphål för att kunna utnyttja en ännu mer. Och jag är ju långt ifrån ensam.

Det besked han fått som gjort honom mest upprörd kom från en personalchef i Umeå.

– Det jag fick höra var att de inte anställer för att det är så jobbigt känslomässigt för dem att säga upp.

Den lokala SJF-sektionen har tagit strid för Magnus Nilsson och pekat på att det rör sig om ett permanent behov, utan att lyckas nå fram. Nu försöker den centrala journalistklubben driva fallet genom samtal, eftersom SVT inte formellt brutit mot några regler. Klubb­ordförande Hanna Nyberg:

– Magnus Nilsson har varit i alla allmän-TV-hus utom Malmö. I en tid då vi pratar kompetens är det för jävligt att man kastar ut någon på det här sättet, och på grunderna att han har för många lasdagar. Det råder en anställningsfobi.

Situationen inom SVT när det gäller otrygga jobb har inte blivit bättre, menar hon.

– Senast igår fick jag ett mejl från en medlem som ser sig tvingad att byta fack för att arbetsgivaren ger längre anställning då. Vad är det för propåer? Det är inte så att vi ska ha en massa anställda som inte gör någonting, men då får man säga upp dem i stället.

Vad säger du om argumentet Magnus Nilsson fått, att det är så jobbigt att säga upp folk?
– Det har vi också hört, från högs­ta ledningen. Jag förstår att uppsägningar är smärtsamt, men det är lika smärtsamt att vara visstidsanställd i nio år. Och han är inte den enda. Det finns ett permanent behov av att vara fler än vad SVT har i sina bemanningsplaner. Det löser företaget med otrygga anställningar.

Charlotte Celsing, chef för HR partnergruppen på SVT, menar att SVT som arbetsgivare inte säger att någon inte kan få ett jobb för att de ska bli utlasade, och inte uppmanar någon att byta fack.

– Vi får jobba mer med de chefer som uttrycker sig så. Det är inte så som vi som arbetsgivare ska uttrycka oss.

Hon ser det som beklagligt att Magnus Nilsson drabbats som han har gjort och uppmanar honom att söka fler tjänster på SVT.

Fler avsnitt
Fler videos