Gå direkt till textinnehållet

Vaccinstriden i P1 avgjord – Kaliber fälls

Striden mellan Kaliber och Medierna i P1 om HPV-vaccinets skadlighet har fått ett avgörande i Granskningsnämnden för radio och TV. Kaliber fälls och Medierna frias.

Kalibers granskning av HPV-vaccinet Gardasil och dess möjliga koppling till diagnosen POTS sändes den 2 november 2015 och har vållat hård debatt. Medierna i P1 granskade granskningen och riktade kritik mot Kaliber den 6 november.

Debatten fortsatte i tidningen Journalisten där Kalibers medarbetare anklagade Medierna för att vara ”mikrofonkypare”, varpå Medierna svarade i Journalisten att Kaliber utan vetenskapliga belägg spred oro kring vaccinet. Kaliber utsågs tidigare i år till Årets förvillare av Vetenskap och Folkbildning för inslaget om vaccinet.

Båda inslagen anmäldes till Granskningsnämnden för radio och TV, som nu fäller Kaliber – och friar Medierna.

Annons Annons

Nämnden anser att Kaliber: ”genom de upprepade kopplingar som gjordes mellan vaccinet och diagnosen POTS och programmets utformning i övrigt, förmedlade en bild av att det finns ett samband mellan HPV-vaccinet Gardasil och POTS. Av handlingarna framgår att något sådant samband inte är vetenskapligt belagt. Sammantaget anser nämnden att framställningen blev så missvisande att programmet strider mot kravet på saklighet”.

Nämnden anser att inslaget i Medierna där Kalibers inslag kritiserades var ”något förenklat” i det inledande uttalandet, men att inslaget inte kan anses strida mot kravet på saklighet.

Fler avsnitt
Fler videos