Gå direkt till textinnehållet

”Vad som helst kan hända”

Presidentvalet i USA nästa höst blir det sjätte korreveteranen Rolf Porseryd bevakar för TV4s räkning, på plats i landet.

Rolf Porseryd blir ny USA-korrespondent för TV4 Nyheterna från augusti. Han ser mycket fram emot uppdraget. Utmaningen blir att inte tro för hårt på någon kandidat eller segrare förrän valet verkligen är avgjort, menar han. I republikanerna kan "vad som helst hända", och även om Hillary Clinton är en "stark och kompetent kandidat" är det långt ifrån säkert att hon vinner.

Porseryd har tidigare varit stationerad i USA, 1995-2001. Hur har landet förändrats sedan dess?

– 11 septemberattacken förändrade dels New York och Manhattan, folk blev vänligare mot varandra, började se varandra. Men framför allt har krigen och alla tusentals soldater som kommit hem i likkistor förändrat synen på om USA ska vara på plats ute i världen, tror jag.

Annons Annons

– Jag menar att George W. Bushs presidentskap i stor utsträckning lagt grunden för den situation vi ser i Mellanöstern idag. Irakkriget blev början till Iraks sönderfall och dess spridningseffekter, och har lett fram till IS och den situation vi har idag.

Rolf Porseryd kommer att arbeta tillsammans med TV4-fotografen Staffan Ahlström. Förordnandet sträcker sig över presidentvalet 2016.

Fler videos
Fler avsnitt